T-Mobile MDA Compact III Review

T-Mobiles MDA sortiment av anslutna handenheter innehåller nu MDA Compact III, som är den första från en brittisk operatör med en inbyggd GPS-mottagare. Hot på sina klackar, O2 har meddelat mycket liknande Xda Orbit (båda enheterna är versioner av HTC: s P3300). T-Mobile fortsätter sin långvariga relation med navigations specialist ALK och MDA Compact III är tillgänglig från gratis till £ 249,99 med ALK s CoPilot navigationsprogram och gratis till £ 159,99 (inkl. Moms) utan den.

Design

Den 160g MDA Compact III är ingen lätt – det väger mer än de flesta mobiltelefoner, till exempel, som tenderar att sväva runt 100g märke. Ändå på 58mm av 108mm av 16mm, känns det mer bekvämt i handen än många äldre handdatorer. Dessa dagar, handdatorer storbilds-är snabbt på att bli så portabel och ergonomisk att använda som vanliga mobiltelefoner.

Skärmen har en konventionell 240-by-320 upplösning pixel, även om vi skulle föredra något finare än så. Den 2.8in. visning levererar massor av visningsområdet, dock, och T-Mobile har lagt en tappable ikon som vänder det in och ut ur liggande läge på Windows Mobile Today-skärmen. Detta vänder endast medurs i landskapet och moturs tillbaka till stående, så vänsterhänta kommer att känna kort ändras.

Knappområdet nedanför skärmen har gett en twist – bokstavligt talat. Där vi normalt skulle hitta en central väljarknappen navigeringsknappen och det är en kombination av ett hjul och en mini-styrkula.

Den senare påminner om styrkulan på den nya BlackBerry Pearl. Det är upplyst av en blå bakgrundsbelysning vid beröring, och kan användas för att bläddra igenom information på skärmen i flera riktningar.

Du kan välja att använda “musläge”, som sätter en markör på skärmen som du kan flytta runt med mini-trackball, trycka på för att “klicka”. Detta låter som en bra idé i teorin, men i praktiken har vi funnit det lite besvärligt, i allmänhet, knacka på pekskärmen ger en högre grad av precision med mindre krångel. Icke desto mindre, känns mini-trackball mycket bekväm att använda.

Hjulet är en metall cirkel påminner om scrollers finns på bärbara musikspelare som SanDisk Sansa e200 serie. Du vrider den medurs eller moturs för att bläddra nedåt eller uppåt. Det känns också bekväm att använda.

Det finns åtta knappar kring denna trackball / hjul combo. Samtal, avsluta och två softmenu knappar åtföljs av en som aktiverar Windows Mobile Start-menyn och en annan som fungerar som en “OK” eller bakåtknappen. De andra två knapparna startar GPS-programvara och länka dig direkt till T-Mobiles web’n’walk tjänster.

De långa kanterna på enheten innehåller remsor av silvermetall som kvitta mestadels grå höljet och hus några kontroller. På den högra sidan är på / av-knapp och en knapp som har åtkomst till inbyggda kameran, på vänster sida finns en volym rocker och en knapp som på ett kort tryck driver röst kortnummer programvara, och på en längre press kan du göra röstinspelningar.

MDA Compact III levereras med en bältesklämma fall en USB-kabel, stereo headset och ActiveSync PC-anslutning programvara.

Funktioner

MDA Compact III är en quad-band GSM-telefon med GPRS. Det drivs av en 201MHz OMAP850 processor med 128 MB ROM och 64 MB RAM. Minnet kan utökas med hjälp av microSD-kort. Vår granskning enhet kom med CoPilot navigationsprogrammet på ett microSD-kort, och med detta installerade vi hade 36MB lagringsminne gratis.

MicroSD-kortet är inte vår favorit format för utöka inbyggda: korten är små och krångliga att hantera och lätt tappas. Det är osannolikt att du vill byta kort ofta på MDA Compact III, men eftersom du måste ta bort både batteriet och SIM-kortet – facket är under SIM-kortet.

På baksidan av enheten är linsen för den inbyggda 2-megapixelkamera, som har ett självporträtt spegel under den. Kamerans mjukvara har intelligent genomförts: Tryck på sidoknappen för att aktivera kameran och skärmen blir en sökare, med ikoner varierade runt dess topp och botten som ger åtkomst till inställningar. Det är enkelt att ändra bildupplösning, använda filter för olika ljusförhållanden, ställa in självutlösare och så vidare.

MDA Compact III har Bluetooth men inte Wi-Fi, som är en stor brist i vår uppfattning. Wi-Fi är nu en viktig ingrediens i handhållna datorer, ger Internet-anslutning via kontorsnätverk och offentliga hotspots. T-Mobile kan vara oroliga för användning av Wi-Fi för röstkommunikation, men vi anser att företaget har försvårat enheten genom att utesluta Wi-Fi från funktioner.

Å andra sidan, är närvaron av en FM-radio något av en sällsynthet. Du måste använda den medföljande headsetet som radioantenn, vilket är normalt för handdatorer och mobiltelefoner med inbyggd FM-radio. Headsetet använder samma mini-USB-kontakten som nättuttaget och datoranslutning kablar. Vi skulle ha velat möjlighet att ansluta ett headset med en 3,5 mm-uttag, som vi finner i örat knoppar såsom de som tillhandahålls av T-Mobile är obekväma. Emellertid är detta inte möjligt.

MDA Compact III kommer med ClearVue läsare för PDF-dokument och en zip-fil chef förinstallerat tillsammans med vanliga Windows Mobile 5.0 mjukvarupaket.

Det finns ett alternativ under menyn Inställningar för att konfigurera Windows Mobile “X” för att stänga program antingen med en kran eller en kran och hålla. Windows Mobile konventionen är att denna knapp minimerar helt enkelt program, lämnar användaren att frigöra minne varje så ofta genom att stänga program som körs i ett parti. Massor av tredjepartsprogram erbjuda denna funktion, men det är välkommet att T-Mobile har valt att erbjuda den ur lådan.

Prestanda och batteritid

Batteritiden var ganska imponerande: vi spelade musik via ett microSD-kort non-stop med skärmen tvingas stanna kvar och fick 9 timmar och 25 minuter musik. Detta bådar mycket gott för den som vill använda MDA Compact III för ett par dagar bort från elnätet – inklusive dem som söker GPS-assisterad navigering utanför ett fordon.

Vi är ställda genom avsaknaden av Wi-Fi, och anser att MDA Compact III kunde ha nytta av att vara en 3G-enhet. Förhoppningsvis kommer dessa funktioner visas nästa gång.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator