Storbritannien för att vara 5G testbädd som Samsung, Huawei och Telefonica start forsknings tryck

Ett nytt centrum med fokus på forskning 5G teknik skall inrättas vid University of Surrey.

Centret kommer att få £ 35m i finansiering, med bidrag som kommer från både privata företag och offentlig sektor. £ 11m av pengarna kommer från statskassan via den brittiska Research Partnership Investment Fund (UKRPIF) och resterande £ 24m kommer att tillhandahållas av ett konsortium av företag, däribland, Huawei, Fujitsu Labs Europe, Telefonica Europa (O2: s moderbolag), Rohde & Schwarz och Aircom International.

Kontanter kommer att användas för att etablera centrum och finansiera forskning och innovation kring den femte generationen trådlös teknik.

Professor Rahim Tafazolli, chef för University of Surrey Centrum för kommunikation Systems Research (CCSR), sade den hastighet med vilken mobildataanvändning ökar kommer att kräva arbete som görs på 5G i god tid före driftsättning. Han tillade att det också skulle kunna medföra betydande ekonomiska fördelar för företag och landet som helhet.

“Det finns stora utmaningar och möjligheter för sektorn” Tafazolli sade i ett uttalande på måndagen.

“” Tillväxten i antalet nya applikationer som körs på näten accelererar, som allt mer mobila enheter blir den föredragna vägen för tillgång till internet. En sådan oöverträffad datatrafik tillväxt kräver brådskande införande av nya 5G avancerad teknik som maximerar användningen av begränsade tillgängliga radiospektrum och åstadkomma miljövänligare teknik och lösningar “, tillade han.

Medan den potentiella payoff från tidig forskning till 5G skulle vara en välsignelse för Storbritannien är dess införande fortfarande ett mycket långt borta. Så begynnande är den teknik som en teknisk definition av begreppet 5G fortfarande existerar inte bland branschorganisationer såsom ITU (International Telecommunications Union).

Även en första introduktion är osannolikt att ske förrän omkring år 2020. hemsidan förstår att Storbritanniens 700MHz spektrum, som för närvarande används för marksänd digital-TV är utvärderas för eventuell 5G användning i framtiden, i syfte att harmonisera med europeisk och amerikansk band för mobil data.

Även Storbritannien har spelat en aktiv roll i skapandet av 2G (GSM) cellulära standarder, har det, allt halkat efter, i efterföljande generationer av 3G och 4G normer “, säger Tafazolli.” Universitetets industripartners har identifierat detta förslag som enda största möjligheten för Förenade kungariket att återta en världsledande position inom utveckling av 5G teknik och för utveckling av levande företag runt tekniken.

EE är det enda företaget i Storbritannien på kanten av, att lansera sitt eget 4G-nät i landet, som ska gå live i slutet av oktober. Rivaliserande operatörer kommer att behöva vänta på 800MHz spektrum (för närvarande används för analog TV) rensas innan de kan rulla ut sina egna erbjudanden, som ska hända runt maj 2013.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

Ett långt borta

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”