Stark försäljning fokus som SAP blandar styrelsen

Efter dagens tillkännagivande av styrelseförändringar i SAP, är det klart att företaget vill stärka säljrepresentation. Som jag antydde tidigare Henning Kagermann går i pension nästa maj överlämnar VD: s plats att Leo Apotheker. Han kommer att stödjas av Bill McDermott som nu har en global försäljnings roll för stora företag samt en övervaka försäljning roll. Peter Klaey, som har gått i spetsen för Business By Design enhet kommer att ta ansvar för mindre företag försäljning.

Under det senaste året, har SAP kämpat i motvind för offentlig Mindshare som rival Oracle har framgångsrikt sängar ner sina förvärv. Detta har sett Oracle accelerera intäkterna, som tills nyligen hade ingår frisk licensförsäljning tillväxt. Förstärkning av styrelsen på detta sätt ändrar SAP: s inriktning och jag misstänker att det kommer att innebära företaget blir mer aggressiv i säljcykeln.

Tillsättandet av Erwin (Ernie) Gunst som COO utgör en ytterligare förstärkning av SAPS säljteam. På samtalet, säger grundare Hasso Plattner företagets desperat “behövde någon kan förflytta interna processer framåt som skulle få SAP närmare kunderna och påskynda säljcykeln.

En stor överraskning är att när Peter Zencke pension i slutet av de år han kommer inte att ersättas. Plattner sade Zencke arbetsuppgifter kommer att distribueras runt övriga styrelseledamöter. Zencke kommer att behålla en konsulterande roll. Zencke är mannen som ledde Business By Design Engineering ansträngning och inte har en direkt ersättning är en mis-steg om SAP är att uppnå det stora antalet försäljnings det har förutspår. Huruvida Klaey kan ta upp försäljningen slack återstår att se, men med en de-betoning på design och konstruktion, är det svårt att se hur SAP kommer att behålla momentum för denna produktserie som är bara på version 1-status. SAP kommer att hävda att dess bänk djup kommer att innebära företaget inte missa ett beat, men jag skulle bli förvånad om så är fallet.

UPPDATERING: Jag talade därefter med Redmonk analytikern James guvernör. Hans uppfattning var i stort sett liknar mina. Han tillade: “Jag vet inte vem som helst som är intimt involverade med SAP som en köpare som inte beundra verkstads ansträngning företaget sätter in sina produkter Jag hoppas att detta inte signalera en reaktion på Oracle och att verkstads ansträngning. kommer att fortsätta. företaget har gott om talang det kan främja, det framgår av de förändringar som har tillkännagivit i dag. det är av den anledningen att jag är mindre orolig för Business By Design. ”

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, samarbete, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck