Qt marscherar på med 5,0 release, sätter siktet på iOS och Android

Digia, företaget som nu kontrollerar Qt, säger man hoppas att det grafiska användargränssnittet utveckling verktygslåda som arbetar med både Android och iOS före slutet av nästa år.

Digia anges sina planer för Qt på en utvecklarkonferens i Berlin på tisdag, förklarar att det ville fortsätta sitt traditionella stöd för stationära och inbyggda system, samtidigt som man tacklar stigande mobila plattformar. Den första stora frukter av Qt: s Digia eran kommer att bli version 5.0, som sannolikt kommer att komma i slutet av detta år.

Företaget flyttade också att försäkra utvecklare som skulle upprätthålla Qt dual-licensmodell, som gör det möjligt betalda för kommersiella installationer tillsammans fri, öppen källkod användning.

Vi kommer att vara en rättvis spelare med Qt “Digia internationella produkter chief Tommi Laitinen sade i ett inledningssession.” Vi kommer att hålla ekosystemet öppen och vi kommer att hålla verksamhetsarkitektur öppen.

Nokia brukade äger Qt – det var en väsentlig del av företagets numera nedlagda plan för plattformsoberoende utveckling mellan MeeGo och Symbian – men det; sålt kommersiella arm Digia, 2011 och, kvarvarande verksamhet, till det finska företaget i augusti i år.

Laitinen noteras att Nokias strategi med Qt inte inriktas på att stödja så många plattformar som möjligt, medan Digia är “kommer att göra det”.

Android, iOS, Windows RT och BlackBerry

Det första steget i Digia s Qt godmanskap blir Qt 5,0, vilket Leitinen sade skulle förhoppningsvis komma ut i december. “Men, man vet aldrig”, varnade han. “Det har varit en hel del trassel.

Lars Knoll, Qt chefs ansvariga, förklarade att Qt 5.0 skulle vara “99 procent källa kompatibel” med Qt 4.x, göra övergången “relativt lätt”. Han sade att projektet skulle flytta över till en tidsbaserad utgivningsschemat, siktar på en release varje vår och höst.

Qt 5.2, den andra release planerad till nästa år, kommer att vara avgörande – det är där Digia hoppas att införa fasta stöd för både Android och iOS-enheter.

BlackBerry 10 kommer att få stöd tidigare, föga överraskande eftersom plattformen är nu den största Qt användaren på den mobila marknaden. RIM sade på måndagen att den skulle, släppsmartphones som bär sin uppdaterade plattformen i januari 2013.

RIM har gjort en hel del arbete för att se till Qt löper smidigt på BlackBerry 10 “, säger Knoll.” BlackBerry 10 har integrerat Qt 4.8 stöd, men de kommer att lägga 5,0 snart.

Hårdvara, bygga dig en $ 10 VR headset, Apple, Bye, bye ruttna appar: Apple strävar efter att rensa upp i App Store, iOS, iOS 10 är fortfarande en enda röra, men åtminstone det är en kvick, stabil röra, hårdvara, Apple att uppgradera Mac lineupen i år, iPad stylus stöd nästa år: Rapportera

När det gäller Windows 8, förklarade Knoll att Qt fungerar bra med den klassiska skrivbordsläge, men Windows RT var en svårare proposition. “Vi fick de första pixlarna på skärmen för några dagar sedan”, sade han. “Det är inte för mycket arbete, förutom att vi kan dra några pixlar.

Förändringar i Qt 5.0

Knoll sade Qt 5.0 skulle vara mer modulär än sina föregångare, och att Qt Essentials Pack nu skulle ta in allt viktigare faktorer som stöd för multimedia. Qt Multimedia modulen kommer att använda det ursprungliga systemet API som backend.

C ++ 11 stöd aktiveras som standard på alla kompilatorer, och projektet har också uppgraderat till den senaste versionen av Unicode. Qt WebKit kommer med “de senaste HTML5 funktioner” och WebGL kommer också vara aktiverat på alla plattformar, tillade Knoll.

Andra tillägg kommer inte att vara i den officiella Qt 5.0-utgåvan men är ändå tillgängliga – detta inkluderar tillägg såsom Qt 3D, Qt Plats och avgörande för mobila enheter, Qt sensorer. Som en förberedelse för uppdateringen släpptes Digia Beta 2 av Qt 5.0 på tisdag.

Bygga dig en $ 10 VR headset

Bye, bye ruttna appar: Apple strävar efter att rensa upp i App Store

iOS 10 är fortfarande en enda röra, men det är åtminstone en kvick, stabil röra

Apple att uppgradera Mac lineupen i år, iPad stylus stöd nästa år: Rapportera