Parlamentet passerar kroppen scanner Bill

X-ray-stil flygplats skannrar är inställda på att checka in på australiska flygplatser efter det att parlamentet i går passerade en ändring av tullagen 1901 som tillåter interna kroppsskannrar som ska användas för att identifiera kurirer som transporterar narkotika internt.

(Pass bild av Tiffini, CC2.0)

Ändringen föreslås i februari, kommer att se Customs and Border Protection inleda en årslång studie av röntgenkroppsskannrar på australiska flygplatser. För “operativa skäl” har inrikesminister Brendan O’Connor vägrade att utarbeta där skannrar kommer att ligga.

Skannrar, dock står i skarp kontrast till den kontroversiella “nakna skannrar” används av Transport Security Administration, eller TSA, i USA för att upptäcka dolda vapen, droger och andra föremål, som den australiska skannrar visar röntgen detalj , inte yttre detalj.

O’Connor kontor igår erbjöd också resenärer en försäkran om att de skannrar inte skulle utsättas för medlemmar av allmänheten på måfå, med misstänkta som krävs för att ge sitt skriftliga godkännande innan de skannas.

Kroppsskanning teknik kommer inte att användas på alla resenärer eller används slumpmässigt, “minister sade i ett uttalande i går.” Det kommer endast att användas när det finns en rimlig misstanke om att en person bär droger internt. Dessutom måste en misstänkt samtycka till användningen av kroppsskanningsteknik.

Nuvarande förfarandet ser Customs and Border Protection officerare tar som misstänks bära droger internt till sjukhus för en intern undersökning av en läkare. Den nya tekniken ser potentiellt invasiva medicinska alternativ endast användas om den misstänkte vägrar en skanning.

Enligt minister siffror, såg förra året australiska federala poliser spendera 4600 timmar sitter på sjukhus väntrum vaktar misstänkta.

O’Connor sade också att några bilder som samlats in av skanningen skulle bli föremål för lämplig tillgång, lagring och kontroll destruktions att garantera integriteten.

“Som minister för privatlivet, jag är mycket medveten om samhälls frågor om användningen av sådan teknik. Jag skulle vilja försäkra allmänheten att denna teknik kommer att vara föremål för stränga kontroller”, konstaterade ministern.

Scanners kommer att gå live i australiska flygplatser under de kommande månaderna.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze