? Helsingfors till Frankfurt på 20 millisekunder: De baltiska kabeln som bryter uppgifter hastighetsrekord

Cinia är klar om den nya baltiska fiberoptisk sjökabel som förbinder Finland och Tyskland.

Finlands strävan att bli en global datahubb har ökat med lanseringen av en ny ubåtshöghastighetsdata kabeln mellan nordiskt land direkt med Tyskland.

Den 1,172km fiberoptiska kabelsystem kallas C-Lion1 och även dubbade Northern Digital Highway. Det går mellan Helsingfors och Rostock, begravdes en meter i Östersjöns botten. Kabeln förenar befintliga marknät i båda länderna för att förbättra kapaciteten och latens.

“Vi har den största kapaciteten anslutning i världen just nu”, säger Jukka-Pekka Joensuu, vice vd på Cinia Group, främst finska statsägda företaget bakom satsningen.

I de senaste testerna, kabeln, som består av åtta fiberpar, har uppnått en teoretisk överföringskapacitet av 144Tbps. Denna siffra är cirka 20 procent högre än väntat när konstruktionen startades 2015 med leverantören infrastruktur Alcatel-Lucent Submarine Networks, nu en del av Finlands Nokia.

Den teoretiska kapaciteten för ett fiberpar är 18Tbps när den ursprungligen det förväntades att vara 15Tbps, “Joensuu säger.” Detta innebär ett fiberpar kan överföra större delen av den nordiska datatrafiken för tillfället.

Telstra har meddelat fyra nya projekt för att förbättra sin undervattenskabelsystem i Asien, bland annat en Taiwan-Hong Kong fiber väg och en fiberring i Sydkorea.

I praktiken kan datakabeln möjliggöra alla i Finland 5,5 miljoner invånare att få tillgång till en 25Mbps-anslutning samtidigt.

Enligt Cinia, kommer den nya fiberoptiska länken klippa rundresa fördröjning från Finland till Centraleuropa till mindre än 20 millisekunder. Dessutom kommer det att befria Finland från att förlita sig på en enda anslutning genom Sverige och Danmark för sin internationella dataöverföring och potentiella snooping från svenska myndigheter.

Den finska staten har varit den främsta kraften för att göra € 100m (111.5m $) undervattensdatakabel hända. Det har investerat € 20m ($ 22,3) i projektet, som har motsvarats av institutionella investerare Ilmarinen och OP Financial Group.

Regeringen anser det nya dataanslutning bidra till att öka Finlands digital affärsinformation och öka intresset från datacenter operatörer.

Vid kabelns invigningen, dåvarande Finland EU-frågor och utrikeshandelsminister Lenita Toivakka sade att den nya länken ger stora möjligheter för tillväxt, särskilt för leverantörer av molntjänster och relaterade verksamheter.

“Det betyder bättre möjligheter att vidareutveckla digitalisering i Finland. Det innebär att de datacenter i de nordiska länderna blir mer attraktivt”, sade hon.

Brigitte Zypries, Statssekreterare vid det tyska förbundsministeriet för ekonomi och energi, har också tittat på de internationella fördelar: “Den nya undervattensdatakabeln är en möjlighet inte bara för företag i Finland och Tyskland men även hela Europa.”

Den 6600 kilometer undervattenskabel kommer att slutföras i oktober 2017 och kommer att länka den amerikanska östkusten till Spanien.

Läs mer om den nordiska Code bloggen

Google alfabetet Schmidt: Ignorera Elon Musk AI skräck – han är ingen datavetare, kan Operas kinesiska friare gör hotande deadline för $ 1,2 miljarder webbläsare uppköpsbud, bättre än Microsofts Surface Pro? Här är Windows 10 2-i-1 byggs på den allmänna opinionen

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Ett bra exempel på den typ av investeringar Finland hoppas att locka är datacenter som tyska webbhotell företag Hetzner Online har beslutat att bygga i landet. Hetzner har investerat € 10m i C-Lion 1 för att säkra rätten att använda en av de fiberpar.

Cinia har också slagit större affärer med mobiloperatören Sonera, datacenter leverantör Equinix, liksom ryska telekomföretaget Avelacom, som alla ser att dra nytta av snabba förbindelser mellan Nord- och Centraleuropa.

“Med ett fullständigt genomförande av detta projekt, kommer vi att kunna presentera några mer ultralåg latens vägar mellan viktiga ekonomiska nav i Europa och Asien, samt minska latens på vissa av de befintliga vägar, till exempel mellan London och Moskva,” Avelacom global affärsverksamhet regissör Aleksey Larichev säger.

Cinia ser sjökabel som bara det första steget i att ansluta Europa och Asien. Noterbart är Finland främjar arktiska anslutningskabel initiativ, som skulle föra de två kontinenterna närmare, med en 14,900km ubåt datakabel som löper genom Nordostpassagen.

Trots pågående diskussionerna, att projektet fortfarande saknar konkreta planer, inte minst på grund av dess € 800m uppskattade prislappen och medverkan av flera länder. Men Cinia Groups Joensuu anser att det är bara en tidsfråga innan det händer.

“Mängden data, och alla beroende av goda förbindelser, bara kommer att växa. Det finns ett behov av att bygga ny digital infrastruktur. Detta innebär att förbindelsen mellan Asien och Europa kommer att behöva förbättras,” Joensuu säger.

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Delta sätter prislapp på system strömavbrott: $ 150 miljoner före skatt inkomst

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar