Att sätta Myanmar föreslagna telekomregler på den globala scenen

Republiken Myanmar idag stängt sin offentligt samråd om de föreslagna reglerna för landets telekommunikationssektorn, som omfattar områden som licensiering, tillträde och samtrafik, spektrum, numrering, och konkurrens.

Förvaltas av ministeriet för kommunikation och informationsteknik, samråd tillåten intressenter såsom Ooredoo, Telenor, MPT, PSR, och aktörer inom industrin för att kommentera de föreslagna reglerna som offentliggjordes den 4 november som, förväntade, utkastet till regler ingår förslag för utfärdande av ytterligare licenser telekom i Burma.

Samrådet omfattade fem breda områden

En viktig fråga här är om de föreslagna reglerna uppfyller internationella riktmärken för bästa praxis?

Nu när samråd om förslaget till föreskrifter har stängt, är det möjligt att åstadkomma en interimsrapport kort. Även om detta kan ske på olika sätt, är en användbar riktmärke referenstelekom papper GATS bilagan om telekom som fastställer de grundläggande elementen i en avreglerad telekom regelverk.

Bedömningen nedan följer strukturen i referensdokument.

Myanmar Telecoms lagen innehåller ett förbud mot “alla handlingar som har effekten att minska den fria konkurrensen på någon marknad för telekommunikation”.

Utkastet till konkurrenslagstiftningen sätter effektivt upp en sektorspecifik efterhand antitrust regimen (med eventuella klagomål hanteras genom en undersökning av den relevanta marknaden, beteende, och dess effekter), och även skapar en presumtion att vissa typer av beteenden kommer att bryta mot förbudet minska den fria konkurrensen. Även om det inte lika stark som rena reglerade förhands förbud som finns i vissa regimer, verkar detta en pragmatisk inställning till ett svårt område.

Även om det kan vara en utmaning att utveckla förmågan att genomföra och tillämpa de föreslagna reglerna, förslagen gör uppfyller kraven i referens papper och internationell bästa praxis.

Myanmar Telekom Lagen kräver att “tillträde och samtrafik som tillhandahålls av en licenstagare … ska vara på ett rättvist och icke-diskriminerande sätt, och får inte vara lägre teknisk standard och kvalitet än den tekniska standarden eller kvalitet som i licenstagarens eget nätverk faciliteter eller nättjänster “.

Reglerna utkast samtrafik gå ännu längre, vilket ger regulatorn befogenhet att styra licenstagare att förhandla om samtrafik eller att dela anläggningar som inte effektivt kan replikeras.

I förhållande till dominerande licenstagare, utkasten till förordningar ge regulatorn att styra licenstagaren att förhandla om tillträde avtalet samt att införa ytterligare krav. Dessutom förslag till förordningar gör det möjligt för regulatorn att styra dominerande licenstagare att offentliggöra ett referensanbud om samtrafik. Utkastet till föreskrifter gå på för att ange tidsramar för att ingå avtal om samtrafik och processen för att hänvisa och lösa tvister.

Myanmar att utfärda fler telekomlicenser, Burma utmärkelser landmärke telekomlicenser till Telenor, Ooredoo, Myanmar telekom behöver välgörare med “djupa fickor, Japan företag hjälpa Burma att bygga telenätet

Utkastet till föreskrifter kräver också samtrafikavgifter att vara kostnadsorienterade, men inte anger en särskild metod som skall antas. Men som nämnts ovan, riktlinjerna konkurrens hänvisa till lång sikt marginalkostnaden som ett riktmärke.

Även om det återstår att se hur dessa regler kommer att tillämpas i praktiken, på papper, kommer Burma har en sammankoppling regim i linje med internationell bästa praxis och på många sätt, överlägsen till några av sina regionala grannar.

Detta behandlas i Burma Telekom lag, men i motsats till de detaljerade konkurrens och samtrafik förordningar, finns det ingen detalj. Detta kan bero på att det inte finns något omedelbart behov av att ta itu med de samhällsomfattande tjänsterna på grund av att tillståndshavarnas utbyggnad åtaganden skulle uppnå mycket mer än en uppdrag servicenivå.

Eftersom täckningen ökar kostnaderna för att tjäna återstående osammanhängande – förmodligen avlägsna landsbygden – befolkningen kommer att öka. Det återstår att se hur detta kommer att behandlas av framtida regeringar och myndigheter, men när det gäller avgiften eller fond för samhällsomfattande tjänster, bristen på detaljer om hur dessa ska administreras på ett öppet, icke-diskriminerande och konkurrensneutralt sätt innebär Burma faller något sätt kort av bästa praxis som representeras av referensdokument.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga, NBN, NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

skydda konkurrensen

Processen att, tilldela de två nationella mobillicenser, till internationella operatörer var öppet och transparent, med över 90 budgivare som deltar i kvalet och, 12 i finalen, även om detta senare reduceras till 11 efter en; konsortium drog ut, mid -Behandla.

Ramen för ytterligare licenser är tydlig när det gäller både de riktlinjer licensiering lag och utkast. Utkastet till föreskrifter uppfyller kraven i referens papper genom att ange licenskriterierna, tidslinjer och licensvillkor.

Myanmar ramverk licensiering går utöver referens papper genom att ange teknik- och tjänsteneutrala tillstånd och användningen av klass licenser som endast kräver registrering – en strategi som sätter Myanmar före sina regionala grannar.

sammankopplings förordningar

samhällsomfattande tjänster

Allmänhetens tillgång till kriterier licens

Avsättningar för oberoende tillsynsmyndighet

Tilldelning och användning av knappa resurser

“Med en telekom lag och utkast regelverk i hög grad uppfylla eller överträffa internationella standarder, är det inte fantasi att föreställa sig Myanmar språng sina konkurrenter.”

Vid skrivande stund är regulatorn inte oberoende – ministeriet för kommunikation och informationsteknik är relevant myndighet, regulatorn, och den dominerande operatören. Men föreskriver lagen att en oberoende Regulatory Commission kommer att inrättas inom två år och kommer att bli regulatorn.

Slutsats

Under tiden har regulatorn delats från den dominerande operatören och, trots sin brist på hemskillnad, gör allt det kan för att fungera som om det vore en oberoende tillsynsmyndighet.

Referens papper kräver att knappa resurser (Spectrum, siffror och ledningsrätter) fördelas och används på ett objektivt, aktuell, tydlig och icke-diskriminerande sätt och att de nuvarande frekvenser anslagen bör offentliggöras.

Myanmar Telekom lag och utkast spektrum och nummer föreskrifter uppfyller kraven i referensdokument. Men rätt inte meningsfullt upp i förordningar lagen eller utkast. Med tanke på de utmaningar och känslor som är förknippade med jordreformen i andra tillväxtekonomier, är det inte förvånande att denna fråga inte togs upp, eftersom varje försök att inkludera det kunde ha försenat processen avsevärt.

Även reformer i Burma ännu kunde gå bakåt i skrivande stund, är utsikterna för telekomsektorn i landet ser mycket positivt.

Med en telekom lag och utkast regelverk i hög grad uppfylla eller överträffa internationella standarder (samhällsomfattande tjänster är det enda undantaget), och en fyra-spelare på marknaden med betydande engagerade investeringar och utförande kapacitet, är det inte fantasi att föreställa sig Myanmar språng sina konkurrenter.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow