Wi-Fi-roaming: hotspot 2,0 och Next Generation Hotspot

Även med, LTE slutligen kommer till Storbritannien, Wi-Fi-anslutningar är fortfarande snabbare och mer batterieffektiva än de flesta mobila bredbandsalternativ – och om du reser, även betala för Wi-Fi är ofta billigare än roaming data. Men att hitta och ansluta till höger Wi-Fi-nätverk tar för mycket tid och är för komplicerat för många användare. Operatörer inför överbelastade 3G och 4G-nät skulle också vilja använda Wi-Fi avlasta för användarna samt för backhaul uppgifter, vilket är anledningen till både Wi-Fi Alliance och trådlöst bredband Alliance arbetar med standarder för att förenkla anslutning och roaming: hotspot 2,0 och Next Generation hotspot (NGH) respektive.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

Kompletterande standarder, dessa är komplementära standarder snarare än konkurrerande sådana. Hotspot 2,0 handlar om att certifiera hotspot själv, vilket ger autentisering med hjälp av SIM eller certifikat och 802.11i-standarden, och med hjälp av den senaste tidens 802.11u standard för att ge prestanda och annan information om hotspots synliga för en enhet. Detta gör att du kan ströva på en hotspot med god anslutning som du har rätt konto för att använda, göra sig av med behovet av att välja nätverk eller fyll i dina uppgifter i en webbsida, som du gör idag.

De Wi-Fi Alliance behandlar Wi-Fi hårdvara och autentiserings specifikation under namnet Passpoint, men denna certifiering täcker inte allt. Den trådlösa bredband Alliance är en grupp av mobila och Wi-Fi-operatörer som tar Passpoint certifiering och garanterar kompatibilitet med andra delar av nätet – inklusive autentisering till bärare “fjärråtkomst RADIUS (Remote Authentication Dial-In Användar Service) servrar, samt som roaming och fakturering.

“Next Generation hotspot finns genomförandet av hotspot 2,0 till en riktig, levande nätverk”, förklarar Nigel Bird, NGH standardiserings Manager på Orange Group.

Växla till Wi-Fi kan ta stammen av mobilnätet och ger dig bättre täckning som en del av dataplan, eller du kan betala på något annat sätt. Om du inte behöver göra något arbete för att använda Wi-Fi i ett köpcentrum, till exempel, är förhoppningen att du ska vara lyckligare att få kuponger eller annonser i utbyte mot att få anslutas.

Wi-Fi roaming idag, en del mobiloperatörer redan har egna Wi-Fi roamingsystem. Till exempel växlar Orange France smartphone TV idrottssändningar automatiskt till Wi-Fi om användarna tittar på en match hemma.

Vi vill att användarna ska kunna gå in i en hotspot och det bara fungerar

– Nigel Bird, Orange

Nigel Bird förklarar att Orange är angelägna om att se en standard som antagits eftersom det kommer att fungera med flera handenheter och åtkomstpunkter från en rad olika leverantörer. Det kommer också att rensa upp en hel del motsägelser som testprocessen har funnit. Olika bärare använda olika meddelanden för att ansluta till sina RADIUS-servrar, till exempel.

Enas om en standardiserad uppsättning meddelanden för alla operatörer kan ha några användbara sido fördelar, såsom att göra det lättare att roamingavtal installation, säger Bird: men det huvudsakliga målet, betonar han, är “att göra Wi-Fi fungerar lika lätt som cellulär – vi vill att användarna ska kunna gå in i en hotspot och det bara fungerar “.

Seamless autentisering, både Hotspot 2,0 och NGH är om sömlös autentisering – få du ansluten till ett Wi-Fi-hotspot, att få online med din bärbara dator eller smartphone. De behöver inte nödvändigtvis täcka sömlös handoff när du flyttar mellan olika hotspots. En annan industri grupp – 3GPP, Third Generation Partnership Project – är ansvarig för obruten kontinuitet i 3G-nät och överlämning till Wi-Fi. Samma tekniker kan utvidgas till att omfatta sömlös övergång av Wi-Fi-sessioner och det har förekommit en del arbete i den aktuella 3GPP-standarden, med mer förväntad i nästa.

Möjligheten att fortsätta en sömlös session är inte trivial, “varnar Orange gruppens Nigel Bird, konstaterar att det är mycket lättare med IPv6 nätverk som bärare byter än med dagens IPv4-nätverk.” Det är en av de saker som inte kommer verkligen att hända tills denna teknik mer allmänt iordningställas och användas. Vi tar saker i etapper: tills du får de bakomliggande saker som sömlös autentisering gjort, kan du inte ta itu med detta. På längre sikt är det ett mål, men det kommer att bli en liten stund på vägen innan det är möjligt “.

Först mobiloperatörer måste stödja grunderna – och få Wi-Fi-täckning. De flesta operatörer planerar att arbeta med hotspot leverantörer och även gratis Wi-Fi-nätverk för att få täckning de behöver, enligt Ovum analytiker Daryl Schoolar. De kommer förmodligen göra det genom att arbeta med både förbetalda Wi-Fi-tjänster som The Cloud och trådlösa sammanställare som Devices, som redan har ett nätverk av 9 miljoner hotspots (8 miljoner i USA och expanderar i Europa) och kan övervaka kvaliteten på (QoS).

“Wi-Fi har alltid varit en oerhört splittrad värld”, påpekar Devices VD Dave Fraser, “. Absolut vem som helst kan vara en Wi-Fi-operatör” Han förutspår att flygbolag inte kommer att ha mer än en miljon hotpots egna totalt , så att tillämpa vissa mätningar och QoS till massan av fria hotspots kommer att vara en viktig del av sann Wi-Fi roaming.

Färdiga standarder som krävs, men de flesta operatörer berättade Ovum s Schoolar att de inte skulle distribuera hotspot 2,0 lösningar innan standarderna är klar – även om leverantörer lovar att deras erbjudanden är kompatibla. Och det är inte bara Wi-Fi-accesspunkter och transportinfrastrukturen som behöver uppgradera till stöd Hotspot 2,0 (vilket kommer att innebära en avsevärd tid och pengar för att uppnå när standarderna är överens): bärbara datorer och smartphones kommer att behöva drivrutiner och förmodligen firmware uppgraderingar också.

Enheter med ett SIM kommer att behöva stödja ett nytt API som ger tillgång till en delmängd av SIM-informationen.

Tidigare av säkerhetsskäl, har det inte funnits någon kommunikation mellan Wi-Fi-radio i enheter och SIM: i själva verket, att krypteringsnyckeln att SIM använder autentisera till mobilnätet har aldrig lämnat SIM, men nu Wi- Fi-modul måste ha några av samma referenser för att ansluta dig. Få Wi-Fi-bara enheter att använda Hotspot 2,0 kan faktiskt vara lättare, men enheter med ett SIM kommer att behöva stödja ett nytt API som gör att Wi-Fi-anslutning för att få tillgång till en delmängd av SIM-informationen – utan att äventyra dess säkerhet. Med tanke på antalet tjänster som låter dig betala för appar, och kommer snart att använda telefonen som ett kreditkort och biljett, det är viktigare än någonsin.

Vägen till roaming, När får vi se de första hotspot 2.0-lösningar? Vissa åtkomstpunkter är redan certifierade, liksom vissa modeller av, Samsung Galaxy SIII, men enhet tillgänglighet har hållits uppe försök hittills och testning har varit tvungen att göras med prototyp telefoner. Operatörer, inklusive BT och AT & T är involverade i pågående studier, har Orange France och smart i Filippinerna redan framgångsrikt testas Wi-Fi roaming och autentisering, och en annan trådlöst bredband Alliance prov i år kommer att använda pre-produktion och leverans telefoner att testa fakturering och RADIUS gränssnitt på ett levande nätverk.

Devices VD Dave Fraser är bekymrad över att det har varit lite ansträngning från GSMA att kräva telefoner att vara kompatibel med hotspot 2,0 och uppmanar tidslinjen “aggressiv”. Oranges Nigel Bird är mer självsäker och förväntar sig att vissa operatörer kommer att ha den första kommersiella hotspot 2,0 nätverk under 2013 – särskilt inom områden som Hong Kong.

Om det inte finns förseningar, kan din smartphone snart regelbundet ansluta till Wi-Fi utan att du behöver oroa dig för det.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”