Varför jag övergav mina servrar för molnet

Under de senaste två åren, på grund av förändringar karriär, har jag gjort övergången från datacenter konsolidering specialist till ett moln arkitekt.

Tabletter, Ultrabooks: Framtiden är orättbara; Vem dödar datorn? Skyll molnet, är Computing låg kostnad, moln centrerad framtid inte science, Den kommande datacenter zombieapokalyps, det handlar inte om Windows: reparera PC är död, Cloud haters: Du också kommer att assimileras

Det kan hävdas att mycket lite faktiskt har förändrats i termer av verktyg för handeln och de metoder som jag arbetar med, som båda gör tung användning av virtualisering och system automation, men verkligheten är att jag inte har gjort en hel del arbeta i datacentret själv eftersom att skifta fokus för vad jag gör.

I mitt yrkesliv, jag hjälpa hosters, tjänsteleverantörer och ISV bygga nya molnerbjudanden, oavsett om de är utplacerade som IaaS, stationära datorer som en tjänst eller värd / abonnent applikationer via SaaS. Om det är moln i den offentliga eller i den privata utrymme, jag är över det.

Tills nyligen men har jag inte tränat vad jag predikade. Spår av mitt tidigare liv fortfarande existerade, i form av mitt eget privata server labb, som jag använde för testning och lagring av filer och mängder av andra saker.

Jag är en server kille. Jag har alltid varit en server kille.

Under de senaste sju åren har jag investerat i 1U och 2U x86-servrar, bygga dem nytt från delar eller köpa dem andra hand. Jag behövde system som kunde köra virtualiserade instanser av Windows och Linux, körs under olika hypervisor plattformar, eftersom jag hade lite utrymme för på jobbet experiment.

Med tiden mina tester krav ökat och jag behövde mer lagringsutrymme. Så jag köpte flera hårddiskar. Jag behövde för att påskynda prestanda, så jag uppgraderade processorer och installerade SSD-enheter. Jag behövde för att testa och köra större arbetsbelastning. Så jag köpte mer minne.

När du är ett företag, det finns cykler för uppgraderingar och byte. System är tillgångar som skrivs och tjänar pågående affärsfunktioner, och det finns IT-budgetar för att motivera sin existens som behövs om de tjänar behov av verksamheten.

Titta, leka med hypervisorer är kul på jobbet, men låt oss inse det, jag vill verkligen inte att köra min egen infrastruktur längre.

Men som ett oberoende system professionell detta var en tuff piller att svälja. Hur mycket pengar ska jag spendera per år på att upprätthålla serverutrustning och mina datorer? $ 2000? $ 5000? Jag gjorde ett mycket bra boende, men det var svårt att motivera kostnaden.

Jag fortsatte att göra det ändå, eftersom jag ville vidareutbilda mig på konkurrerande tekniker, oavsett om det operativsystem, virtualisering, nätverk eller lagringsrelaterade.

Det var inte bara kostnaden för utrustningen men det var en börda, dock. Jag hade en hel bagare rack i ett extra sovrum tillägnad dem och de gjorde en massa oväsen, genererade en hel del värme, och konsumeras en hel del el.

Jag kunde inte hålla dem igång hela tiden eftersom min elräkning skulle vara upprörande, och de gjorde ett sådant oväsen att jag var tvungen att stänga dem på natten eller vi kunde inte få någon sömn.

Det kom slutligen till ett huvud ungefär tre eller fyra månader sedan. Jag skulle köpa två nya servrar för att ersätta den åldrande system jag äger nu. Med mina äldsta rutor pågår sex år gammal, är de nu vid den punkt där kör moderna hypervisorer på dem, om de är Hyper-V, VMware eller KVM-baserade är lite av en utmaning.

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

De kommer fortfarande köra de flesta saker ren metall helt bra, men det är ett enormt slöseri med resurser och gör det så mycket svårare att testa saker jag vill testa.

Jag gjorde matte, och det förmodligen skulle ha köra mig en bra $ 5000- $ 7000 för att få vad jag ville när det gäller CPU hästkrafter, minne, nätverk och lagring. Denna typ av investeringar för vad uppgick till en test / labb rigg för någon som inte längre äger sitt eget konsultföretag inte göra någon mening längre.

Jag tittade på prissättningen på Microsoft Azure och Amazon Web Services, liksom ett antal privata moln erbjudanden, och siffrorna uppriktigt förbluffade mig. Jag skulle vara out of my mind att köpa ny utrustning.

Låt oss börja med förvaring. Enterprise-grade, är lokalt redundant moln “blob” lagring löjligt billig nu, till ett belopp av cirka två cent per gigabyte per månad för första terabyte, och det blir billigare efter ungefär de första 10 terabyte. Om du vill georedundant du betalar lite mer.

Jag skulle kunna använda det blob lagring nås av virtuella maskiner jag kunde köra i IaaS, eller jag kunde använda det som direkt lagring via Internet, och bygga min egen säker backup valv med det.

Om jag var inte så bekymrade över RTO eller den presumtiva återställa kostnader jag kan lockas att använda något som Amazon Glacier, som är prissatt till cirka 1 cent per spelning och fungerar mer besläktad med en bandstation än en random access-enhet.

Min multi-terabyte fotosamling skulle ha varit en bra kandidat för det, men jag valde att sätta allt på Azure klick, så jag kunde komma åt det direkt från min dator som en hårddisk och backup mål med hjälp av programvara som hjortron och GoodSync.

För personlig datalagring? OneDrive är fantastisk. Jag kan komma åt den från varje enhet jag äger, var som helst. Visserligen vet jag inte använda många Google-tjänster längre, men jag måste ge allvarliga rekvisita till Google Drive för att driva konsumentpriser lagring, sätt ner.

VMS? Titta, leka med hypervisorer är kul på jobbet, men låt oss inse det, jag vill verkligen inte att köra min egen infrastruktur längre. Jag vill bara att köra arbetsbelastning och operativsystem när de behöver för att köra, och jag vill tillhandahålla och ur bruk dem vid behov.

Azure ger mig 10 olika typer av VM konfigurationer för allmänna ändamål, beräkna intensiva eller minneskrävande tester. Amazon och Google har liknande erbjudanden som gör ett obegränsat antal oberoende molnleverantörer.

Cloud lagring och VM compute är en handelsvara, period.

Provisioning en multi-tier ansökan miljö är lika enkelt som att klicka på ett par länkar i en webbläsare. Det var aldrig så lätt när jag körde mina egna system. Och om jag behöver något så enkelt som en webbplats eller en delad databas utan att avfyra en hel VM? Jag kan göra det med min molnleverantör också.

Visst, jag brukade älska skjuta upp servrar och gör hårdvara hum. Men det är inte mig längre. Nu vill jag bara att göra program fungerar, jag vill inte att bryta banken och jag vill att det ska köra mer tillförlitligt än jag kan möjligen bygga den själv.

Och när du kommer till kritan, det är vad molnet är ytterst handlar om.

Har du lagt dina servrar på bete ännu? Prata tillbaka och låt mig veta.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin