Qantas får iPads. Så gjorde United. Än sen då?

Beroende på den person du talar med, är iPad antingen kyla (VD / CFO typer c.2010), att driva verksamheten (vanföreställningar säljare, c 2011.) Eller som nu verkar vara dess verkliga syfte – att spara papper och flyg pilotens värkande ben.

Tidigare idag rapporterade Suzanne Tindal det, Qantas piloter utfärdas med 64GB iPads. Affären är dimensionerad på 2200 enheter. Rapporten innehåller några konstigheter. Tindal säger

Enheterna kommer att ersätta de färdplaner, handböcker och blanketter, och kommer att hålla piloterna dig uppdaterad med flygdata.

Två program har också skapats speciellt för pilot användning: en diagram app som skapats av Boeing dotterbolag Jeppeson och Qantas inbyggd app för att tillhandahålla annan flyginformation.

Förra året, Next Web rapporterade att United tog på 11.000 iPads. Återigen, är Jeppeson huvudmjukvaruleverantör. Än så länge är allt bra. Då får vi till Qantas PR

“De revolutionära kapacitet iPad teknik, i kombination med den kraftfulla skräddarsydda program, ge våra piloter möjligheten att ersätta omständliga papperskopior – sparar tid, resurser och kostnader,” Qantas tekniska pilot, kapten Alex Passerini, sade i ett uttalande.

“Detta initiativ är ett svar på en stark efterfrågan från våra piloter för en enklare, effektivare system, och följer omfattande tester och utvecklingsarbete, inklusive nära samråd med Luftfartsinspektionen [CASA].”

Tror du något av detta? Den första punkten är alltför modeord kompatibel för min smak. Den andra är bara logiskt i sammanhanget att piloterna faktiskt vet vad de letar efter. Är det inte bättre känsla att säga att Qantas såg vad konkurrenter är upp till och insåg att de behövde göra något? Eller snarare att iPad blir standard cockpit redskap efter FAA godkännande. Och hur OneWorld initiativ allians på detta område? Något händer? Inte så vitt jag kan berätta.

Mer rakt på sak, medan det kan vara bra att piloter kommer att befrias från en tung operativ börda (sic) exakt hur detta kommer att förbättra saker för kunderna? I två ord: det inte. Åtminstone inte självklart.

Eftersom jag var att tänka igenom vad det innebär, slog det mig att iPad mani är bländande företag till reella möjligheter för att förbättra kundupplevelsen. Till exempel, om piloterna använder iPad med wifi, varför inte förlänga tjänsten till hela planet? Anekdotiska bevis från människor jag känner och min egen erfarenhet tyder på att det kommer att finnas någon brist på människor som tar. Titta på kärlek Virgin America blir.

I Uniteds fall kan WiFi-anslutning enbart göra något för att vrida ratten ner på Ray Wang pågående misshandeln av USA: s oälskad flygbolag. Jag ser att det finns planer på att göra det. Tyvärr kommer det endast att nå hela United / Continental flottan 2015. Varför?

Innovation i företag blir mer än bara en bekväm och spännande modeord, är det inte dags att samma företag tänkt på det annorlunda? Är det inte tid att betrakta det som transformerande i stället för som en inkrementell plåster?

Apple, Dessa iPhones och iPads alla kommer att bli föråldrade den 13 september, hårdvara, medan världen klockor iPhone 7, Apple uppdaterar tyst iPad sortiment, Apple, Apple iPhone 7 händelse: Med siffrorna, Apple, hur man kan titta Apples iPhone händelse lever idag

Om du accepterar sedan som ändrar karaktär rådgivning. Men däri ligger dess egna problem. I en senare inlägg på temat incumbancy, säger Vinnie Mirchandani

En verkställande berättade för några veckor sedan “Min uppdragsgivare har läst för många av dina innovations böcker. Vi anlitade dem att göra ganska vardagliga program och infrastrukturstöd. I stället för att göra det bättre, billigare, snabbare, är de alltid erbjuder sig att hjälpa oss med våra innovationsprojekt “.

Om de är uttråkade gör vad de anställdes för, varför inte de avgår kontraktet och omstrukturera sig som en innovation fokuserad firma? Naturligtvis inte, och de vill ha en rejäl förtida uppsägning avgift om kunden bad dem att lämna.

Enligt min mening mycket av detta incrementalism börjar med IT-analytiker. De har en historia av att fokusera på bitar och bytes för konsumtion av CTO / CIO istället för att fokusera på vad verksamheten verkligen behöver. På senare tid har trenden varit att stora upp den senaste skinande ny leksak i hyllning till fashionista sätt på vilket (till stor del Silicon Valley / Boston baserade) leverantörer och analytiker dansar runt varandra. Lägg i en hälsosam dos av ADD bland hårt pressade affärsmän och du har en berusande marknadsmix som jag skulle vilja påstå verk mot ledningens förmåga att tänka bortom den senaste sak och uppenbara syftet.

Innovation överallt kan vara en underbar sak, erbjuder en corrnucopia möjligheter. Men om det inte dämpas av några djupa tankar i en eventuell sedan tvivlar jag mycket om löftet om bättre kundupplevelser någonsin kommer verkligen materialiseras.

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

Medan världen klockor iPhone 7, Apple uppdaterar tyst iPad sortiment

Apple iPhone 7 händelse: Med siffrorna

Hur man titta på Apples iPhone händelse lever idag