Kommer 3G föra Thailands tablett efterfrågan i linje med resten av Asien?

Pekdatorer är den näst största drivkraften för mobilt bredband i Asien enligt nya data från Ovum släpptes onsdag.

Tabletter, Amazon medför Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8, Tabletter, Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer, bärbara datorer, ASUS Zenbook Flip UX360CA, först ta: En lätt 13,3-tums 360- grad cabriolet, tabletter, Huawei MediaPad M3 okta-core tablett

Smartphones har, föga förvånande, visade sig vara den största drivkraften medan netbooks och bärbara datorer, som var den viktigaste tillväxtfaktorn förra året, föll till tredje plats i år.

Alla mycket bra för artister som Singapore, Malaysia, Japan et al, men vad om Thailand där termen mobilt bredband är särskilt lös och det ignorerar klyftan mellan EDGE och bredband.

Som det ser ut idag, utan utbredd 3G tillgängliga för allmänheten bar selektiva “trial” distributioner begränsade till Bangkok och Chiang Mai, är mobilt Internet på en smartphone smärtsam nog utan tanken på en webbupplevelse på en iPad, Galaxy Tab eller någon annan surfplattan .

I en företagsmiljö, har tablett computing potential att erbjuda en större funktionalitet på resande fot än en smartphone, men båda begränsas av EDGE-Internet som allvarligt begränsar den potentiella produktiviteten.

Prestanda åt sidan, det är en stor fråga för överkomliga för vanliga användare och företag. Inte bara är tabletter dyrare än netbooks, men med tanke på den brist på kvalitet Internet på resande fot, finns det fortfarande ingen bra incitament att rulla ut andra än på en större kostnad tabletter, till begränsad nytta.

Ankomsten av 3G har potential att ändra detta, förstås …

Befintliga BlackBerry-användare (inklusive jag själv) kan se fram emot en mycket bättre, användarupplevelse äntligen … men det återstår att se om det blir uppsving som ger tablett computing i mains – både på företags- och konsumentnivå .

Andra länder i Asien, där 3G har varit lång tillgängligt och mindre av en digital klyfta i kombination med en större företagsteknologi kultur, ligga före Thailand – men utan tvekan gapet stängs.

Amazon ger Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

ASUS Zenbook Flip UX360CA, först ta: En lätt 13,3-tums 360-graders cabriolet

Huawei MediaPad M3 okta-core tablett