Det finns inga gränser

Snacka om höga mål. Ett antal företag är upptagna utveckla ny teknik som kan konkurrera intensiteten av den senaste tidens Mars uppdrag. Deras mål är att sätta olika prylar över jorden så att människor från hela världen kan få bredband.

Överväga Sky Station International, Washington D.C., som fram till år 2000 syftar till att driva 40 rymdstationer som svävar 70.000 fot över marken och erbjuder upp till en miljon abonnenter i varje huvudstadsregionen möjlighet att ansluta till Internet med hastigheter på upp till 155Mbps.

Det kan innebära ankomsten av full-motion personlig bildtelefon tjänst över Internet.

Grundat av före detta statssekreterare Alexander Haig, har Sky Station planer på att höja $ 800.000.000 och bygga upp till 250 rymdstationer för att täcka hela världen.

Dock hade Sky Station för att ändra sin inställning i december 1996 när dess nyckel vetenskapsmannen Alfred Wong sluta på grund av “meningsskiljaktigheter”, säger Wong, som har inrättat ett joint venture med NASA för att konkurrera med Sky Station enligt samma koncept.

Himlen kan få mer trångt. Angel Technologies i St Louis planerar att bygga en lotsade flygplan och flyga den på 50.000 fot över en stad runt dygnet för att tillhandahålla bredbandstjänster med en täckning av 50- till 75-miles i diameter.

Den första reguljära flygningen kunde inledas under första kvartalet 1998, och Angel planerar att rulla ut tjänsten i större amerikanska städer i mitten av 2000, säger Peter Diamandis, dess president. Hastigheterna av tjänsten kunde topp 54 Mbps för dedikerade kunder, säger han.

Diamandis säger att hans flyg koncept kommer att bära högre densitet genomströmning än andra metoder såsom satelliter på grund av dess närhet till jorden. Dessutom är det mer flexibelt än att bygga ett satellitsystem, som inte kan uppgraderas för 12 år. “Du kan uppgradera vår planet och det är alltid i framkant” Diamandis säger.

För nu, dessa påståenden låter lovande. Men vissa företag faktiskt erbjuder satellittjänster till utvecklingsländer som söker en hög bandbredd alternativ till en trådbunden infrastruktur, vilket är ännu mer omöjligt.

Genom att sätta in en satellitmottagare som är prissatt så lågt som $ 50.000, kan en ISP i ett utvecklingsland omedelbart erbjuda tillgång till Internet med hastigheter på upp till 512 Kbps, säger Muffy Montenayor, vd för NCN Network Services i Avon, CO, som har installerat en sådan system i Uganda och Sudan.

“Vi tenderar att gå till de hårda platser. I vissa länder är vi det enda sättet att utveckla Internet”, Montenayor säger.

Albert Pang är online redaktör för ZD Internet Magazines megasite,. Skicka e-post till apang@zd.com.

? Innovation, M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, 3D Printing, 3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä, Banking, CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang?

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang