Telstra aktieägare ger NBN hantera en fästing

uppdatering Telstra aktieägare har röstat för $ 11 miljarder överenskommelse att underteckna på National Broadband Network (NBN) vid dagens bolagsstämma i Sydney.

(Credit: Josh Taylor / webbplatsen Australien)

Telstra vd David Thodey och ordförande Catherine Living idag gjort ärendet till aktieägarna att rösta för $ 11000000000 avtal som bolaget slog med NBN Co efter två års intensiva förhandlingar. Affären kommer att se Telstra hyra sina kanaler, utbyten och svart fiber till NBN Co under de kommande decennierna och Telco kommer att migrera kunder på kopparnätet och hybridfiberkoaxialnätet till NBN under de närmaste 10 åren för utrullningen .

Efter frågor visade Living att 99,09 procent av fullmaktsröster (6,4 miljarder aktier) var positiva till affären. Efter tallying upp alla röster visade Telstra denna eftermiddag att 99,45 procent av samtliga aktieägare röstade affären.

Livingstone pekade på Grant Samuel oberoende rapport som beställts av Telstra anger att oavsett eventuella framtida regeringens politik förändring – till exempel om en framtida koalitionsregering skalar tillbaka NBN utbyggnaden – Telstra kommer att vara $ 4,7 miljarder bättre att anmäla sig till affären.

Thodey sade att dagens omröstning inte skulle förändra Telstra planerade strategi för framtiden, men skulle påskynda bolagets flytta till nästa generations teknik som IPTV och IP-telefoni.

Den föreslagna NBN transaktionen inte ändra vår strategi alls, men det ger oss en unik möjlighet att öka våra investeringar i nästa generations teknik och bygga ny konkurrenskraftig differentiering “, sade han.” Det finns en stark drivkraft i kärnan av verksamheten har vi en tydlig strategi och vi är redo att konkurrera aggressivt i NBN världen.

Utgående Telstra finansdirektör och 45-årig veteran i företaget, John Stanhope, berättade aktieägare att det var viktigt att förklara att enligt avtalet, var Telstra inte sälja sin infrastruktur till NBN Co som nätverket rullas ut.

“Något som är mycket viktigt här att vi alla måste förstå är att Telstra inte säljer sina tillgångar. Vi hyr våra tillgångar och att få en intäktsflöde över 30-plus år”, sade han.

Stanhope sade värdet på koppar under det 10-årsperiod skulle ha sänkts till noll, och att NBN Co fortfarande kommer att krävas för att betala Telstra betalningar för tillträde på lång sikt kontrakt, oavsett om en förändring av regeringens politik, med NBN co skyldig att betala upp till $ 500 miljoner till Telstra.

Efter den positiva skatteavgörande från australiska skattebyrå, och Telstra aktieägarnas godkännande, Telstra fortfarande kräver godkännande från den australiska konkurrens- och konsument kommissionen (ACCC) av bolagets strukturell separation företag (SSU) och migrationsplanen.

Stanhope sade att SSU är “fundamentala trafikreglerna för de kommande 10 åren” som NBN rullar ut. Han sade att Telstra har ett nära samarbete med ACCC och han räknar företaget med att lägga fram ett reviderat SSU under de kommande veckorna.

Han sade att de problem med SSU kunde lösas, men om efter omröstningen fanns en väsentlig förändring till den föreslagna transaktionen skulle Telstra aktieägare kunna rösta på det igen.

Under frågor, Telstra aktieägare uttryckte sitt ogillande av regeringens politik, med ett tyder på att Telstra kunde göra utrullningen billigare och snabbare än NBN Co Det föreslogs också att Telstra blev mobbad av regeringen att underteckna på NBN genom hot om obligatorisk strukturell separation och spärra telco från kommande spektrumauktioner.

Uppdaterad 04:03 18 okt 2011: Lade slutomröstning information.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata