Polen känns outsourcing värme som Rumänien, Ukraina intensifiera konkurrensen

Outsourcingmarknaden i östra Centraleuropa fortsätter att växa, tack vare uppkomsten av nya marknader för BPO (business process outsourcing) och KPO (kunskap process outsourcing). Medan tillväxten i outsourcing traditionella kraftpaket har tillplattad lite, är länder i regionen med lägre löner kliva in för att plocka upp den slappa.

Polen är den största outsourcing destination i påsk Centraleuropa, men enligt en rad rapporter som nyligen publicerats av fastighetstjänster företaget Jones Lang LaSalle, det står inför nya konkurrensen.

Tack vare dess lägre löner är Rumäniens outsourcing industrin växer snabbt, särskilt i BPO och KPO.

Rumänien är nu rankad som den nionde bland offshoring platser genom att antalet arbetstillfällen som skapas, enligt Jones Lang LaSalle, och landet närmar regional ledare Polen i termer av tillväxt. Mellan 2008 och 2012, var 11,438 arbetstillfällen i Rumänien till följd av outsourcing 40 projekt, sade rapporter – det är bara 2000 mindre än i Polen, ett land som är nästan dubbelt så stor när det gäller befolkning.

“De flesta större [outsourcing] spelare har öppnat åtminstone ett centrum i Rumänien”, enligt rapporten (PDF), med företag som Adobe och Intel redan inrätta FoU-center i landet.

Tillväxten i Rumänien outsourcing marknaden har haft en dominoeffekt på branschens läge: företag inte längre fast vid enbart till huvudstaden Bukarest, men nu blicken mot universitetsstäder inklusive Targu Mures och Craiova för att få enkel tillgång till en utbildad arbetskraften.

Big Blue har öppnat en ny säkerhets driftcentral i den polska staden Wroclaw, märkning ännu mer expansion för företaget i landet.

“Dessa nya destinationer ofta nominerad av ett stort antal företag, med antingen nya eller befintliga verksamheter på andra håll i Rumänien”, enligt rapporten till.

Medan råtillväxttakten i Rumänien outsourcing avtagit under de senaste tre till fyra år, är landet flytta upp outsourcing stack, skiftar från att bara erbjuda call center-tjänster att leverera ett bredare utbud av IT-outsourcing.

(Rumänien kan lära av sin större granne – liknande övergångar är på gång i Polen, som rör sig, från att tillhandahålla rent grundläggande outsourcingtjänster att leverera mer avancerade, tillsammans med hjälp av fler regionala centra där kostnaderna är lägre.)

För företag med kostnads ​​arbitrage på sina sinnen, är Polen möter konkurrens från inte bara Rumänien, men Ukraina också – värdet av sin IT-outsourcing marknaden hit $ 1 miljard i 2011, rapporterade Financial Times tidigare denna månad, upp tiofalt under det senaste decenniet. Bland dem sätta upp butiken i det forna Sovjetrepubliken, enligt Kiev Post, är Nestle, som nyligen öppnat ett servicecenter – tvärs över gränsen i det forna polska staden Lviv.

För närvarande är dock fortfarande Polen Europas outsourcing ledare, enligt Jones Lang Lasalle (PDF).

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, samarbete, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Det finns 370 BPO / ITO [IT outsourcing], SSC [delade servicecentra] och FoU-centrum med utländskt kapital aktiv i Polen sysselsätter mer än 90.000 personer “, säger rapporten.” Det finns också en stark närvaro av lokala centra som tillhandahåller tjänster till polska företag. Årlig sysselsättningen inom denna sektor ökar i jämn takt på cirka 20 procent (mellan 2008 och 2011) och andelen polska sysselsättning i förhållande till hela CEE regionen ökar och når 38 procent i slutet av 2011.

Andra länder i Centraleuropa, däribland Tjeckien, Slovakien och Ungern, förblir stabila när det gäller outsourcing utvecklingen.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

nya destinationer

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck