Licens: SAP nickar till användartryck för flexibilitet

De två senaste resultat konferenssamtal med Oracle och SAP innehöll en rejäl dos av smack prat som inte riktigt ihop. Oracle och SAP gör en gemensam besatthet, men: Arbetsdag.

SAP har skiftat hållning på plats licensiering efter utdragna lobbying av användargrupper för större flexibilitet och öppenhet.

Företaget mjukvarujättens är nu så att kunderna kan avsluta oanvända licenser för att minimera bortkastade underhållsavgifter.

Men företagen kommer fortfarande att ta utgifterna tilldelas den oanvända program och omfördela det till utvalda SAP på premissen produkter.

Förändringarna licens följer ett meddelande förra månaden att SAP-kunder skulle kunna ersätta på premissen licenser med moln abonnemang, som en del av, enhetlig SAP HANA Cloud Platform initiativ.

“Kunderna kan nu välja att utveckla sina befintliga på plats landskap med andra lösningar från SAP på plats portfölj. Den på plats förlängning modell kräver den nya underhålls följd av omfördelningen till åtminstone förblir densamma,” SAP sade i ett uttalande.

“Den beskrivna modellen är frivillig och inte har någon effekt på befintliga avtal med SAP om en kund bestämmer sig för att dra nytta av ett av alternativen.”

UK & Ireland SAP User Group ordförande Philip Adams sade förändringen är ett steg i rätt riktning.

“Tillsammans med att göra det enklare och mer attraktivt för befintliga kunder att flytta till molnlösningar, vi har också drivit SAP för ett par år för att göra det möjligt för parkering eller delvis uppsägning av licenser,” Adams sade i ett uttalande.

“Fram till nu, om en kund hade ett kontrakt från SAP som täcker alla sina licenser, kunde de inte väljer att stänga en del av dessa licenser och tillhörande underhållskostnader”, säger Adams.

Men han påpekade att ändringen inte ger kunderna möjlighet att parkera licenser.

“Kunderna måste vara försiktiga och överväga om de sannolikt kommer att behöva tillstånd de inte använder för tillfället i framtiden. När licenser har upphört att de inte kan slås på igen”, sade han.

I huvudsak, om en kund behövde dessa licenser i framtiden skulle behöva köpa dem igen och potentiellt lägre rabatter.

Adams sade förändringarna kommer att hjälpa organisationer vars arbetskraft har minskat under lågkonjunkturen, förutsatt att licens revideringar leder till lägre underhållsavgifter.

“För andra kunder, kommer förekomsten av en formell policy från SAP som tydligt anger de kan omfördela befintliga investeringar till nyare på plats eller molnlösningar från SAP välkomnas”, sade han.

Enligt den tyskspråkiga SAP User Group (DSAG), möjligheten att avsluta vissa licenser under vissa villkor uppfylls en gruppens långvariga krav.

SAP satsar stort på molnet, förenar under “HANA Cloud Platform”, SAP tillbaka till ensam VD som Snabe flyttar till förvaltningsrådet, SAP tomter länk med Esri att lägga geografiska data till SAP HANA, SAP Q2 ser 9 procent nedgång i Asien försäljning

“En primär förutsättning för detta kommer att vara en omvärdering av kvarvarande underhållsbasen för de icke-termine licenser” DSAG sade i ett uttalande.

SAP betonade att det hade fungerat tillsammans med DSAG på förändringarna.

I en; undersökning av Storbritannien och Irland SAP User Group, av dess medlemmar i oktober förra året, 95 procent av användarna trodde företagets programlicenser politik var alltför komplicerat och 97 procent ville möjlighet att parkera oanvända licenser för stödperioder.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Partiell uppsägning av SAP-licenser

Långvariga användarnas krav

Mer om SAP och HANA