Ta falsk moln komfort från multi-hyresrätt

Med nya spelare och produkter som kommer till molnet varje dag, är det viktigare än någonsin att vara tydlig med vad exakt köpare ska leta efter när man utvärderar moln erbjudanden. Kanske den största orsaken till förvirring och missförstånd är användningen av termen “multi hyresrätt. Det är en central beståndsdel i molnet och har med rätta betonat av molnplattformsleverantörer som en nyckelfaktor från andra former av värd computing såsom ansökan tillhandahållande av tjänster (ASP). Tyngdpunkten har varit så starkt uttryckte att många människor att dra slutsatsen att flera hyresrätt är synonymt med cloud computing. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt är det. Det finns ett antal olika sätt att genomföra flera hyresrätt, och inte alla av dem leverera full nytta av den molnmodell.

Den viktigaste punkten om hur Salesforce.com, Amazon, Facebook eller någon annan “sant” molnet plattform fungerar är att alla delar det – som både kräver och överskrider flera hyresrätt. I själva verket är det nästan överflödigt att nämna flera hyresrätt förutom att betona differentieringen från konventionella program. I molnet, är det helt enkelt inte lönsamt att tillhandahålla en verkligt elastiskt, uppdateras kontinuerligt resurs som en on-demand-tjänst utan att göra det flera hyresgäster. Men, som jag har skrivit många gånger tidigare, det är fortfarande inte hela historien. Vid sitt hjärta, är cloud computing handlar om att vara ansluten. I detta sammanhang, är multi-hyresrätt bara en av fyra utmärkande egenskaper moln.

Summan av kardemumman är att du kan ha flera hyresrätt men ändå inte vara “sann” moln. Hur flera hyresrätt är både arkitekten och genomförs varje inverkan hur väl tjänsten fungerar i ett moln sammanhang. Om du vill använda ett recept metafor, det finns flera olika varianter av multi-hyresrätt, och det kan serveras i en mängd olika inställningar. Här är en kort genomgång av de vanligaste arkitekturer och implementeringar du hittar i bruk i dag.

En gemensam resurs för alla

Detta är den klassiska modellen genomförandet används av alla molnet ledare. Alla kunder använder samma unika, delade operativa resurs, som presenteras för dem antingen som en webbapplikation eller som ett API (helst båda). Hur den underliggande infrastrukturen arkitekten bakom detta gränssnitt kan variera enormt, som jag diskuterade i detalj för ett tag sedan.

I de flesta exemplen är dessa tjänster drivs av flera instanser som sitter bakom enda gränssnitt, helt enkelt därför att köra en elastisk resurs i stor skala innebär att distribuera dator över dussintals, hundratals eller (helst) tusentals replikerade, utbytbara instanser. För ett program leverantör som Salesforce.com, kan fall vara mycket stora kluster med många tjänster kring dem. Andra leverantörer replikera ett större antal mycket mindre fall. I en implementering i stor skala kan replikeringen ske på många nivåer. Google driver inte bara sina tjänster över tusentals replikerade råvaru servrar, dess infrastruktur replikerar även hela datacenter.

Den centrala punkten om vad som händer bakom kulisserna i en enda gemensam molntjänst – oavsett om det är Amazon EC2 computing, en plattform som Heroku, en tjänst som Google Maps eller en fullständig ansökan som NetSuite – är att kunden inte behöver veta eller bryr sig om hur många fall körs bakom gränssnittet, så länge som den presterar till förväntningarna. Det kan även finnas tillfällen där några av komponenterna i den delade resursen blir enda hyresgäst instanser om lastbalansering fungerar bättre på det sättet, men kunden kommer inte att märka någon skillnad.

För en applikationsleverantör (i betydligt större utsträckning än en infrastruktur eller plattformar), att bakom kulisserna kontroll ger en enorm flexibilitet att samla resurser på varje lager av dator stacken för att ge maximal ekonomi, prestanda och funktionalitet. Eftersom resurs sammanslagning är så omfattande, kan programleverantörer använda multi-hyresrätt för att leverera konkurrenskraftiga tjänster från relativt små förekomster av tiotals eller hundratals servrar i stället för de tusentals som behövs för att ge en ekonomisk molninfrastruktur-as-a-tjänsteutbud. Många naturligtvis få ännu större ekonomier genom att köra sina applikationer antingen helt eller delvis på offentliga molnplattformar i stället för att ha huvudvärk att driva sina egna servrar eller brista kapacitet.

Flera delade instanser för vissa

Detta är den implementeringsmodell föredras av många konventionella paketerade programleverantörer, särskilt de med en lång ekosystem av partners – steg framåt Microsoft som ett bra exempel, även om det är SAP: s planer för Business One som har föranlett debatt om ämnet förra veckan bland nuvarande och tidigare Enterprise Irregulars. Modellen är också ses i licensierad och öppen källkod plattform-as-a-service erbjudanden såsom VMWare Cloud Foundry, och spelar en viktig roll i Oracles strategi att leverera sin egen SaaS portfölj.

I denna modell, är programvaran arkitekten för multi-hyresrätt, men separat genomfört många gånger, antingen i separata “skida” i leverantörens egna datacenter, eller av enskilda tredjepartsleverantörer, såsom webbhotell, lösningsleverantörer, utvecklare och vissa företag. Det är helt legitimt att beskriva vart och ett av dessa implementeringar som flera hyresgäster om de betjänar flera kunder, även om det finns en grundläggande svaghet jämfört med “en för alla” modell som nämns ovan.

Ekosystem spelare som denna “många för några” modellen, eftersom de känner sig mer kontroll över sitt eget öde värd sina egna instanser än när molntjänst tillhandahålls direkt från leverantören. Svagheten ligger i den långsamma och besvärliga innovationscykeln som resulterar från att testa och distribuera programvaran varje gång det finns en lapp eller en ny release. Det är motpoler från devops modell älskade moln afficianados.

iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, hårdvara, Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Jämfört med “en-för-alla” molnapplikationer och plattformar, den “många för vissa modell lägger enorma merkostnader och time-to-market-test-and-utveckling släpar som resulterar i en mycket konkurrenskraftig affärsmodell. Men eftersom många konventionella ISV och deras partner har något bättre att erbjuda i molnet, är det fortfarande enormt populär som ett alternativ till traditionell lokala lösningar och är mycket mindre störande för befintliga kanalaffärsmodeller än “en-för-alla” modell .

För kanal spelare som betjänar nischmarknader denna typ av multi-hyresrätt kan tjäna dem väl för de kommande åren, så länge det finns ingen livskraftig “en-för-alla” molnet alternativ sina kunder kan vända sig till. Många ISV kommer att nå marknaden snabbare om de bygger på paketerade PaaS lösningar snarare än architecting sin egen plattform från grunden. Men dessa val är bara att skjuta upp avbrott i flytta till en “en-för-alla” modell till ett senare datum. För ISV i synnerhet, skulle jag hävda att det bästa sättet att hålla kontroll över ditt eget öde i molnet är att följa exemplet i företag som Zynga – bygga på någon annans offentliga moln för att komma igång, och när du har vuxit stort tillräckligt för att motivera det kan migrera till egna servrar senare.

Privata delade instanser för ett fåtal

Den slutliga ta på flera hyresrätt är att genomföra en privat gemensam instans för att tjäna en sluten gemenskap av kunder – kanske som ett sätt att sänka hastigheten, kostnaderna och styrning overhead tjäna en uppsättning program till avdelningar och dotterbolag i ett stort företag, eller att tjäna deltagare i ett extranät för leverantörer, återförsäljare eller kunder. Denna typ av multi-hyresrätt har en direkt härstamning från timesharing stordator resurser och det är vanligare än du kanske tror, ​​särskilt om man räknar kundinriktade företagsapplikationer såsom internetbanker, paketspårning eller supply chain management. Problemet med denna “privat-for-fåtal modell är att bristen på mångfald i användarbasen kommer att späda ekonomier operation som mer offentliga leverantörer vinna på bättre efterfrågan sammanslagning, samt dela högre kostnader och lägre innovation av “många för vissa modell.

Efterfrågan från partners och företagskunder för “många för vissa” och “privat för några” implementeringar tvingar ganska mycket konventionella programvaruleverantörer för att lägga till flera hyresgäster paket till sina produktutbud. De flesta är glada att göra det, eftersom det känns som en gradvis, icke-störande flytta in i molnet. Det skulle vara bra om molnet var helt enkelt en utbyggnad alternativ, som många i branschen hävdar att det är – och naturligtvis om en leverantör erbjuder flera hyresrätt som ett alternativ, som förstärker uppfattningen. Men “en-för-alla” modell av flera hyresrätt flyttar moln erbjudanden på ett helt annat plan där innovationstakten, är bredden av sammankoppling och acceleration av stordriftsfördelar radikalt ökat. Tillfredsställande efterfrågan på andra, mindre störande former av multi-hyresrätt riskerar att skapa en falsk känsla av säkerhet och underminerar omskolning processen säljarna måste komma in när de försöker flytta runt molnet och få alla i sina organisationer och ekosystem upp att påskynda vad molnet egentligen handlar om.

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner