Quickflix tecken “stora ateljéer att återhämta AU $ 2m skuld, dumpar 20 procent av arbetsstyrkan

Australian strömmande video-on-demand (SVOD) företag Quickflix har meddelat AU $ 2 miljoner i indrivning genom att underteckna ett avtal med en “större” studio, liksom AU $ 4.000.000 per år i besparingar genom en omstrukturering, med ytterligare tre studios nära att underteckna avtal med bolaget värt ett extra AU $ 4 miljoner.

“Quickflix har slutfört ett avtal med en stor studio licensgivare för frisläppandet av cirka AU $ 2 miljoner av skulden,” företaget sade i ett australiensiska börsen (ASX) tillkännagivande [PDF].

Företaget har också säkrat i princip överens med tre andra stora studio licensgivare för omstrukturering och frisättning av en ytterligare AU $ 4.000.000 i åtaganden, som i avvaktan på slutlig dokumentation.

Omstruktureringen program, meddelade den 31 augusti, har sett det australiska företaget dumpa 20 procent av sin arbetskraft för att uppnå AU $ 1.700.000 per år i kostnadsbesparingar.

En annan AU $ 2.300.000 per år i besparingar har uppnåtts genom att justera bolagets content management, tech utveckling och infrastruktur, omkostnader, call center stöd, och marknadsföringsprocesser.

“Sedan början av programmet, har företaget minskat antalet anställda med över 20 procent, vilket har gett en minskning av personalkostnaderna 33 procent, eller över AU $ 1.700.000 per år en gång komplett,” företaget sade.

Quickflix, som fortfarande är i frivillig avstängning till dess att omstruktureringen fortfarande i diskussion med investerare för framtida finansiering och har även tecknat avtal med streamingtjänster i APAC-regionen för att få fler kunder ombord.

Quickflix har nått en överenskommelse att gå in affiliate arrangemang med SVOD operatörer i Australien och Nya Zeeland, där företaget kommer att införa en särskild SVOD erbjudande till sina kunder och härleda en avgift för registreringar till erbjudandet.

Quickflix har blödningar kunder för sent, rapporterar en 14 procent minskning i sin kundbas till 121.127 under kvartalet till juni 2015 och en 13 procent kvartal till kvartal minskning av betalande kunder, ner till 107.969.

Streamingtjänsten hade en drifts och investera kassautflöde av AU $ 1.100.000, en 29 procent kvartal till kvartal droppe, men en ökning med 24 procent jämfört med samma period föregående år. Intäkts kvitton från kunder var AU $ 4.230.000, en minskning med 19 procent jämfört med samma period föregående år.

Det tillskrivs sin Q2 kundförluster till lanseringen av Netflix i Australien och Nya Zeeland, i synnerhet på grund av behandlar telcos Optus och iiNet erbjuda obegränsad tillgång till Netflix.

I augusti meddelade bolaget [PDF] att man ingått en frivillig avstängning från handel “i avvaktan på frigivning av en uppdatering av en potentiell bolagsaffär med en internationell part som kan resultera i ett förvärv”.

Detta följdes av nyheter [PDF] att villkoren för att få ett försök till återförsäljaravtal med betal-tv-bolaget Foxtel streamingtjänst Presto inte hade uppfyllts, med avtalet därmed avslutas.

Quickflix meddelade därefter en icke-bindande avsiktsförklaring med en icke namngiven kinesisk enhet, som producerar ursprungliga innehållet i Kina och internationellt, och även uppdraget att samarbeta producera innehåll i USA.

“Beyond Australien och Nya Zeeland, är Quickflix tittar på globala möjligheter att utnyttja sin streaming plattform och kapacitet. Quickflix är i avancerade diskussioner med ett parti i synnerhet, vilket kan resultera i en bolagsaffär,” företaget sade i sin Q2 resultat rapport.

Quickflix hävdade att den kinesiska förvärvet skulle “avsevärt” förbättra sina resultat i framtiden, liksom växande kundbas.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, telekom, Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med billig uppgifter och gratis röst

“Shanghai-baserade företaget är lönsamt och ger fritt kassaflöde. Konsolidering med Quickflix skulle resultera i den sammanslagna enheten har en väsentligt förbättrad ekonomiska utsikterna och möjlighet att få tillgång ytterligare kapital för tillväxt”, det sade.

Men i augusti backflipped på sitt bud att förvärva bolaget, om att på grundval av due diligence och extern rådgivning, hade beslutat att inte gå vidare.

Omvänt, den australiska konkurrens- och konsument kommissionen (ACCC) och den australiska kommunikation och mediemyndigheten (ACMA) förra veckan godkände ett förvärv affär mellan tionätverket och Foxtel, med tio möjlighet att ta en 10 procent av aktierna i Quickflix rival Presto.

Genom att godkänna affären, ACCC sa att det hade också hänsyn till att uppmuntra konkurrens mellan streamingtjänster.

“Den ACCC anser att andra fri-TV-nätverk, betalar tv-leverantörer, och online-tjänster kommer att fortsätta att ha tillräckligt många alternativ för att låta dem få innehåll som är attraktiv för sina tittare”, säger ACCC ordförande Rod Sims.

Foxtel och tio kommer att fortsätta att möta konkurrensen från de återstående fri-to-air-nät, och strömmande tjänster är också sannolikt att bli allt viktigare.

Presto lanserades ursprungligen enbart som en film-streamingtjänst i 2014, men tillade tv-serier till sina erbjudanden efter en uppgörelse med sju nätverk i mars i år.

Presto Filmer kostar AU $ 9,99 per månad, efter förra årets minskas från AU $ 19,99 på grund av ökad konkurrens, Presto TV, dess joint venture med sju kostar AU $ 9,99 per månad, och Presto underhållnings bunt som kombinerar både TV och filmer sätter tillbaka kunderna av AU $ 14,99.

Som jämförelse kostar Netflix AU $ 8,99 per månad för icke-HD-tjänster, eller AU $ 11,99 per månad för HD, är nio-Fairfax joint venture Stan AU $ 10 per månad, och Quickflix kostar AU $ 9,99 per månad.

Netflix kostnader kan öka, men tack vare den australiska regeringen nyligen presenterade lagstiftning utkast exponering som kommer att se GST läggs till alla digitala produkter och tjänster som köps på nätet av australier från mitten av 2017.

Streamingtjänster har vunnit popularitet i Australien, med Roy Morgan släppa statistik i maj anger att 1 miljon australier använde Netflix tjänsten bara några månader efter lanseringen i Australien och Nya Zeeland, medan den australiska redovisas i samma månad som enligt Hitwise siffror på en dag, hade Netflix fått 475.000 besök, medan Presto och Stan bogserade bakom på mindre än 50.000 besökare varje.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga