Sony VAIO VGN-BZ11MN Review

Sonys omfattande familj av bärbara VAIO-datorer innehåller massor av affärsorienterade system. Den nyligen lanserade BZ-serien omfattar ett par 15.4in. Centrino 2 arbetshästar. Vi har granskat den mest prisvärda BZ11MN modell, som innefattar en 2,26 GHz Core 2 Duo P8400 processor, 2GB RAM och en 160 GB hårddisk för £ 645,96 (ex. Moms). På papper, det låter som bra valuta för pengarna – men är det i verkligheten?

Design, Såvitt utformning är berörda, BZ11MN saknar glamour några av företagets mindre, mer konsumentvänliga bärbara datorer. Mestadels svart yttre skal räddas från blandness av VAIO branding, som sticker ut i reflekterande silver på locket, en rad med bakgrundsbelysning statusikoner längs fronten långsidan lägga till ytterligare en färgklick.

Den 15.4in. VAIO-VGN BZ11MN är ett fackmannamässigt Centrino 2 notebook, med endast ett fåtal av de designer berör som Sony är känt. Det kostar mindre än £ 650 (exkl. Moms) men.

Den BZ11MN kanske saknar charm, men det känns mycket solid med sin magnesiumlegering chassi, vilket bådar gott för sin robusthet på vägen. Detta är ingen ultraportabel dock, och du kan försummar att bära sin 2,7 kg på en dag-till-dag. Datorns 15.4in. skärm ger en stor fotavtryck (36.2cm med 26.6cm), men det är rimligt tunn (2.98cm – 3.77cm).

Ledmekanismen har gott om spänning med undantag för de sista centimetrarna av härkomst, där locket faller ner med en duns. Spänningen återgår när du försöker att lyfta locket, dock, och du måste hålla klaviatursektionen ned för att stoppa den från att helt enkelt följa locket när du dra upp den. Detta kan bli irriterande med tiden.

Skärmen är en anti-glare LCD med en matt finish, vilket är en välkommen förändring från den blanka skärmar på Sonys konsument bärbara datorer. Om du arbetar utomhus, eller med en ljuskälla på baksidan, kommer du att uppskatta avsaknaden av reflektionsförmåga.

Displayen åtgärder 15.4in. över diagonalen och har en upplösning på 1280 x 800 pixlar. Detta bör vara tillräckligt för att rymma två dokumentfönster på skärmen samtidigt, men det är en besvikelse låg upplösning.

Bland funktionerna i dyrare BZ modell – den £ 748,09 (. Ex moms) BZ11XN – är en mer acceptabel 1440 med 900 bildpunkters upplösning, plus en LED-bakgrundsbelysning för att minska strömförbrukningen. Men den XN modell skärm använder också Sonys X-black skikt för förbättrad bildskärpa, vilket resulterar i en mer reflekterande skärm.

Tangentbordet är mycket välkonstruerad, med stora och väl vuxit tangenter som ger en tillfredsställande klick när man trycker. Touch typing, vid normala hastigheter, är inga problem alls.

En full höjd raden av sifferknapparna toppas av en halv höjd raden med funktionstangenter. Det finns gott om plats för en uppsättning av inverterad T markören kontrollerna till höger sida av tangentbordet. En stor, inverterad L-formad Enter hjälper till att öka skrivhastighet också.

Pekplattan är en bred-format enhet med horisontell och vertikal rullning inbyggd i de nedre och högra kant respektive. Vänster och höger musknapp nedanför pekplattan är stora och klicka stabilt när man trycker.

Ovanför tangentbordet är ett galler döljer ett par stereohögtalare. Till vänster på denna galler, inbäddat i hörnet, är en skjutreglaget för Bluetooth och Wi-Fi, en högtalare mute-knapp och ett användarkonfigurerbart genvägsknapp. Både BZ modeller inkluderar fingeravtrycksläsare, som sitter högst upp till höger på tangentbordet området.

Funktioner, VAIO VGN-BZ11MN är uppbyggd kring en Intel Core 2 Duo P8400-processor på 2,26 GHz. Med 2 GB RAM-minne installerat och högst 4 GB stödde den bärbara datorn är mycket kraftfull nog att köra det förinstallerade operativsystemet – Windows Vista Business med Service Pack 1. Den dyrare modellen, BZ11XN har samma processor men kommer med 3GB RAM .

Grafiken hanteras av Intels GMA 4500MHD, som är integrerad i Mobile Intel GM45 Express Chipset. Vårt urval översyn begränsar tillgängligt grafikminne – som delas med system-RAM – till maximalt 780MB, dyrare BZ11XN, som har 3 GB RAM, höjer grafiken komplement till 1.3GB.

Intels WiFi Link 5100 ger 802.11a, b, g och Draft-N trådlöst nätverk, Bluetooth (2,0 + EDR) är också integrerad, och det finns en 56 Kbps modem också. Det finns inget inbyggt stöd för 3G datakommunikation, även om detta är enkelt läggas via en USB dongle. Gigabit Ethernet kommer artighet av Intels 82567LM modul.

Hårddisken på BZ11MN är en stötskyddad 160GB SATA-enhet spinning vid 5400 rpm, high-end BZ11XN modellen har en 200GB drive.

Det finns ett bra utbud av portar och kontakter runt kanterna på den bärbara datorn.

På framkanten är separata läsare för Memory Stick och SD-kompatibel flash-minneskort. Framkanten innehåller också 3,5 mm-uttag för mikrofon och hörlurar. Den vänstra kanten har en enda typ II PC-kortplats, en USB 2.0-anslutning och en VGA-ut-port. På den högra kanten är en FireWire (IEEE 1394) kontakt, ytterligare två USB 2.0-portar samt Ethernet (RJ-45) och modem (RJ-11) anslutningar. De två USB-portarna på denna kant är mycket nära varandra, och det kan vara svårt att använda dem båda på en gång. Vår egen 3G-modem dongle (en Vodafone USB-minne) skymmer porten bredvid det för alla utom de minsta av kontakter, till exempel.

Båda bärbara datorer har en optisk enhet, som ligger på höger sida. Vårt urval översyn hade en fast position 1,3-megapixelkamera, som är lämplig för användning i videokonferenser – även om vi alltid föredrar kameror med en vridbar mekanism. Den förinstallerade ArcSoft WebCam-programmet kan du fånga stillbilder och video, redigera mediefiler och använda kameran för rörelsedetektering.

I typisk Sony stil, det finns en massa förinstallerade programvara, inklusive Skype, som kan användas för videokonferenser samt ljud- och endast samtal via Wi-Fi. Googles Picasa och Adobe Photoshop Elements 6 är här också, som är Acrobat 8 ​​Standard, Acrobat Distiller, Google Desktop, Google Earth, Google Talk, en 60-dagars testversion av Microsoft Office 2007 plus en länk till eBay på skrivbordet och en fullständig kopia Microsoft Works.

Prestanda, Sony hävdar 3,5 timmar i livet från den medföljande Li-ion batteri. Anekdotiskt, lyckades vi lätt en halv dags arbete på batteriet, med tung Internetanvändning via Wi-Fi under denna period. En hel dags arbete kommer med största sannolikhet att kräva tillgång till elnätet vid något tillfälle, som inte bör i allmänhet vara ett problem för en 2,7kg maskin som är benägna att spendera större delen av sin tid på skrivbordet.

Windows Experience Index (WEI) betyget 3,4 (av 5,9) sätter VAIO VGN BZ11MN mot den övre änden av Windows Vista bärbara datorer vi har granskat hittills.

Den övergripande bedömningen WEI motsvarar den lägsta komponent poäng snarare än ett genomsnitt. För BZ11MN, är att Graphics (stationär prestanda för Windows Aero) – kanske inte förvånande med tanke på systemets integrerad grafik. Gaming Graphics (3D företag och spelgrafikprestanda) fick 3,6, medan de andra tre delar alla gjorde över 5: RAM (minnesoperationer per sekund) 5,1, Processor (beräkningar per sekund) 5,2 och primär hårddisk (Disk uppgifter överföringshastighet) 5,3 .

Slutsats, VAIO VGN-BZ11MN är en kostnadseffektiv arbetshäst av en Business Notebook, vars inbyggd webbkamera kan visa sig vara en välsignelse för yrkesverksamma som gillar att hålla kontakten med en uppsättning distribuerade kontakter. Vi gillar den manuella brytaren för trådlöst nätverk, och tangentbordet är tillräckligt bra för att tillåta snabb touch typing.

Det finns dock vissa bestämda budget element till den här bärbara datorn. Skärmupplösningen är lägre än vi skulle vilja, till exempel, och det finns inte tillräckligt med USB-portar.

Bygga kvalitet är fast, men designen oinspirerande – vilket är en överraskning som kommer från Sony. Och för en bärbar dator riktad direkt till näringslivet, vi förbryllad av den enorma mängden preisntalled programvara. En del av det kommer att vara välkomna, men många kunder föredrar att ha det på CD, tillgängliga för att installera om det behövs.

Om du väljer den dyrare £ 748 (exkl. Moms) BZ11XN modell får du en högre upplösning LED-bakgrundsbelyst skärm, 3 GB RAM och en 200 GB hårddisk.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator