Sju sätt att ställa upp flera uppstart med Windows 8 och Linux

En bra bit av feedback på min, senaste inlägg, om att installera Fedora på min nya laptop var i linje med “i stället för att berätta vad inte fungerar, ge oss lite information om vilka möjligheter vi har som gör arbete” .

Jag har varit att utforska Fedora Heisenbug i fem olika skepnader – Gnome 3, KDE, Xfce, LXDE och MATE

Det är goda råd, och jag är glad att följa den. Om allt vi gör är att sitta runt och moan om dual-boota Linux på UEFI system, är det verkligen troligt att avskräcka vissa människor från att försöka det, och den enkla sanningen är att det finns alternativ som kommer att fungera, utan en enorm mängd ansträngning.

Men först ska jag upprepa något som jag har sagt många gånger tidigare. genomförandet varje UEFI firmware är annorlunda – och, inte bara en lite annorlunda heller.

En del fungerar riktigt bra med Linux-installationer, dubbel-uppstart utan problem redan från början. Andra är svårt, oförutsägbart och rent irriterande i sin inconsitency, och verkar gå ut ur deras sätt att förhindra Linux uppstart. Så om du vill dual-boot Linux och Windows, försöka hitta en beskrivning skriven av någon med samma system du använder, eller åtminstone ett system från samma tillverkare.

Ok, så vad är möjligheterna?

Tja, den första och säkerligen den enklaste om det fungerar, är att installera Linux GRUB bootloader som standardstartobjektet och ha den kontroll dual-uppstart med Windows.

För att göra detta, naturligtvis, måste du ha en UEFI-kompatibel Linux-distribution – de som jag har försökt och kan vittna om är OpenSUSE, Fedora, Linux Mint och Ubuntu, men det finns andra och det finns fler kommer inom en snar framtid .

Om du har en UEFI Säkert Boot kompatibel Linux-distribution, behöver du inte ens behöver ändra UEFI konfigurationsinställningar, även om en hel del människor kommer att välja att stänga av Säker start ändå.

När du installerar ett UEFI-kompatibel Linux-distribution, om allt fungerar som det ska och konfiguration UEFI firmware fungerar och inte får felaktigt “reset” (som jag har sett hända alltför ofta), sedan när du startar efter installationen är klar dig kommer att få GRUB startmenyn, och du kommer att kunna välja antingen Linux (standard) eller Windows 8 att starta från den.

Vid den punkt där du är nästan hem gratis – men tänk på att jag personligen har sett (och personligen äger) system som vid något senare tillfälle plötsligt återställa konfigurationen för att starta Windows utan någon speciell anledning. Om detta händer, bör du överväga att använda en av de andra metoder som beskrivs nedan, eftersom min erfarenhet har varit att det inte händer bara en gång.

Den andra möjligheten är att du väljer ett UEFI-kompatibel Linux-distribution, installation går längs fint, men när du startar det kommer upp med Windows i stället för Linux. Detta kan vara mycket nedslående, men det är faktiskt inte så svårt att arbeta med.

Det viktiga att komma ihåg är att Linux installationen har lagt sig till startlistan: du behöver bara kunna komma till den listan för att starta den.

Det enklaste sättet att göra det är att använda alternativet BIOS Boot Selection, som aktiveras genom att trycka på en särskild nyckel under uppstart eller omstart processen. Att “specialnyckel” varierar mellan system, har jag sett Escape, F9 och F12 som används på några av mina system, och jag är säker på att det finns andra.

När du trycker på den, kommer uppstartsprocessen Windows avbrytas och du kommer att få en lista över tillgängliga system som används – förmodligen Windows 8 och Linux. Jag personligen inte bryr sig om detta alternativ eftersom jag inte vilja ha att “ras” med startprocessen för att se till att jag trycker på start Select i tid, och om jag distraherad eller för långsamt då måste jag gå hela vägen genom Windows boot och sedan bara omedelbart starta att komma tillbaka till menyn boot Selection.

Men många människor inte verkar emot det, och det är definitivt ett alternativ som kräver ett minimum av mixtra och slåss med envisa BIOS konfigurationer. Ett sätt att detta kan göras lite lättare är att gå in i BIOS-inställningarna och välja en startfördröjning, kommer många system kan du ställa allt från 5 till 30 sekunders fördröjning innan Windows faktiskt stövlar, vilket ger dig en hel del mer tid att trycka den magiska nyckeln.

Experiment med min nya laptop, Linux och UEFI, köpa en ny Windows 8,1 laptop – och få den redo för Linux, Hands-on med Knoppix Linux 7.2.0: En väletablerad och mycket stabila Linux-distribution, Kali Linux 1.0.6, hands-on, Hallon Pi hands-on: PiHub och Bluetooth

Den tredje “enkla” möjlighet är att göra det möjligt för “Legacy Boot” i BIOS-konfigurationen, och bara ignorera hela UEFI frågan.

Detta är inte ett alternativ som jag personligen föredrar, delvis eftersom jag är envis och delvis på grund som Adam Williamson förklarade för mig för en tid sedan finns det vissa funktionella fördelar med att UEFI boot. Men det är verkligen ett hållbart alternativ, och strikt när det gäller att få Linux installerat och starta det faktiskt kan vara absolut enklaste lösningen.

Installera Fedora och Mageia har varit lätt – men konfigurera UEFI Boot har varit en mardröm

Det enda problemet som jag har sett med detta alternativ är att vissa system gör det svårt att göra det möjligt för Legacy Boot, antingen alternativet är väl dold i BIOS-konfigurationen, eller du faktiskt har att ställa in ett BIOS-lösenord innan de kommer att låta dig ändra den. Jag har hört att det kan finnas vissa system som inte har Legacy Boot stöd alls, men jag har aldrig sett ett sånt.

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Fedora 20: Händerna på med fem olika datorer

Hur som helst, om du väljer denna väg inte bara det göra det mycket enklare för att installera och konfigurera dual-boot, och hjälper dig att installera i stort sett alla Linux-distribution du vill, utan hänsyn till UEFI compatbility.

Jag har personligen använt detta alternativ för att installera icke-UEFI Linux-distributioner, såsom SolydXK, PCLinuxOS och Linux Mint Debian Edition i en konfiguration för flervalsstart med någon annan UEFI-kompatibel distribution. Jag kan sedan gå tillbaka och inaktivera Legacy Boot, och bara använda UEFI-kompatibel GRUB att starta icke-kompatibla Linux.

Den fjärde möjlighet bör vara att använda Windows starthanterare att dual-boot med Linux. Jag säger borde vara, eftersom människor fortsätter att skriva kommentarer som säger “bara använda EasyBCD att ställa upp”, eller “användning bcdedit”, men försök som jag kanske jag inte kan få det att fungera.

Jag skrev om detta för ett år sedan eller så, när jag fick min första UEFI-system, och jag antar då att problemet var bara att EasyBCD inte helt anpassats för att stödja UEFI boot, men nu har jag försökt det igen, med senaste versionen av EasyBCD att jag kunde få från webbsidan NeoSmart och jag fortfarande inte kan få den att starta Linux alls.

1. Installera Linux GRUB bootloader

Nu kan det vara så att jag är alldeles för tät för att räkna ut, men om någon kommer att komma och kommentera som säger “det fungerar bra”, vänligen vara beredda att vara mycket specifika, och ge exakta uppgifter om vad du gjorde för att få det att fungera. Eftersom jag har försökt allt jag kan tänka på, och oavsett vad jag gör det enda jag får när jag försöker starta någon Linux-installation är ett meddelande som säger “Windows gick inte att starta upp”.

Jag har också sökt på nätet för mer information och det enda konkreta exempel jag kan hitta är de som har misslyckats, på samma sätt som jag har. Jag kan hitta massor av ställen som säger “EasyBCD fungerar”, och “använda EasyBCD få möjlighet att starta Windows 8, 7, Vista, XP, MacOS och Linux”, men inte en som faktiskt säger “vi gjorde detta med Windows 8 UEFI och linux, fungerade det, och här är vad du måste göra “.

Vad jag gjorde var följande. Jag har hämtat och installerat EasyBCD 2,2 på två olika Windows 8 UEFI system (nyligen köpt HP Compaq, och min Acer Aspire One 725). När jag sedan sprang EasyBCD (som administratör, naturligtvis), blev jag förvånad att det kom upp med en lista över operativsystem för sin startkonfiguration. Jag vet att Windows bootloader inte hade sett eller erbjuder sig att starta upp något annat än Windows 8. Det tog mig en minut att inse att vad det var notering var allt som var i listan BIOS boot.

Det var precis vad som erbjöds om jag använde alternativet Boot Selection, som beskrivits ovan, men om jag bara låta Windows boot normalt fanns inga tecken på dessa andra. Även om jag sätter en 30-sekunders fördröjning i Windows boot, antingen bcdedit eller EasyBCD, skulle det sluta och listan bara Windows 8. Varför var EasyBCD listar alla de andra? Jag förstod inte, men jag hoppades att det skulle vara ett gott tecken att EasyBCD åtminstone var att hitta andra alternativ, och allt jag hade att göra nu var lägga till dem i vanliga Windows bootloader menyn.

2. Använd BIOS Boot Välj Key

3. Aktivera “Legacy Boot”

Jag försökte göra det, först genom att bara markera en av Linux-distributioner som standardstartobjektet. EasyBCD låt mig göra det med några klagomål, men när jag startade om det bara kom strax tillbaka med Windows. Bah.

Sedan försökte jag med hjälp av “Lägg till” i EasyBCD och gav all information för en av Linux-partitioner. Den här gången åtminstone när jag startade om det visade alternativet Linux i startlistan, men när jag försökte starta den jag fick “Windows Boot Failed” meddelande. Jag ropade på blästrade dator som jag inte ens försökte starta Windows, så hur skulle det misslyckas, men det hjälpte inte heller.

Då såg jag att det EasyBCD faktiskt sätta upp var ett försök att starta upp något som kallas /NST/neogrub.efi (eller något sådant nära att jag inte har det exakta namnet i mitt huvud just nu, och jag är trött med EasyBCD och Windows, så jag inte kommer tillbaka för att titta igen).

Så jag försökte att sätta olika start filer in med det namnet – först jag försökte grubx64.efi bild från en av Linux-distributioner, då jag försökte kopiera startblocket (första 512 byte) av skivan och / eller Linux filsystem, som används göras för att dual-boot Windows XP och Linux, och sedan fick jag desperat och bara sätta en Linux-kärna under det namnet. Naturligtvis, ingen av dessa fungerade.

Jag slutligen beslutat, utifrån min egen erfarenhet och bristen på solskenshistorier eller verklig konfigurationsinformation på nätet, att EasyBCD är till någon nytta alls att inrätta dual-boot Windows / Linux med UEFI boot aktiverad. Det kan vara möjligt att använda den om du aktiverar Legacy Boot, och sedan ställa in den exakt det sätt som det brukade göras på Windows XP, men om du ska göra det, sedan bara använda metoden tre ovan, och spara själv en massa problem.

Experiment med min nya laptop, Linux och UEFI

4. Försök att använda Windows starthanterare

Efter fighing med EasyBCD under mycket lång tid, och slutligen kapitulera, beslutade jag att göra en körning på bcdedit verktyget, vilket är den vanliga Windows strategi för denna typ av konfiguration. Jag är någorlunda bekant med detta program, som jag har använt den för att ställa upp dual-boot på Windows XP, så jag var inte exakt famlande i mörkret.

Men återigen, oavsett vad jag försökte det inte starta. Jag kunde få Linux punkt läggas till bootloader-menyn i Windows, och jag kunde ställa in alla typer av olika saker som startobjekt, men ingen av dem arbetade. Slutligen, bara för att bevisa för mig själv att jag inte gjorde något bara fundamentalt fel (eller dum), ställer jag bara start föremål för en av mina Linux försöker vara Windows 8, och det startas ända fram. Grrrr.

Så, är min slutsats av allt detta som en av de viktigaste anledningarna till att EasyBCD är till någon nytta att inrätta Linux dual-boot är att det är i princip omöjligt att använda Windows 8 starthanterare för att starta Linux med UEFI boot aktiverad. Återigen kan det vara möjligt med Legacy Boot aktiverad, men jag bryr mig inte tillräckligt på denna punkt att ta reda på.

Om du vet att jag fel om detta, och du personligen har inrättat en Windows 8-system för att starta upp Linux använder Windows bootloader, vänligen berätta detta i kommentarerna, och snälla, vara specifik och berätta hur du gjorde det, eftersom jag skulle gärna vilja veta.

5. Installera en annan Boot Manager

Den femte UEFI multi-boot alternativ är att installera en annan Boot Manager, såsom rEFInd från Roderick W. Smith. Detta har fördelen av att kunna starta nästan vad som helst – Windows, Linux, MacOS – och det är mycket kraftfullt och mycket flexibelt i att automatiskt hitta vad kan vara på disken och presentera dig med en startlistan val.

Tyvärr en sak det löser inte är “samarbetsvillig / oförutsägbar BIOS-konfiguration” problem som beskrivits ovan. Om Windows eller uppstartsprocessen, eller något annat härma omkring med BIOS-konfiguration och hindrar dig från att permanent ställa GRUB som standardbootloader, då är det nästan säkert kommer att hindra dig från att rEFInd också.

Den sjätte alternativet är inte exakt en lösning på samarbetsvillig / oförutsägbar BIOS konfigurationsproblem, är det mer av en ful lösning för det.

Det visar sig att utöver den normala “startsekvensen” -listan i UEFI boot konfiguration, det finns också en “nästa start” alternativet, som specifices en engångsstartkonfiguration.

Detta är normalt noll, så att systemet följer sekvensen startlistan, men om den är inställd systemet kommer att försöka starta upp objektet först, och kommer också klart att inställningen så att den nästa start går tillbaka till att använda standardstartsekvensen lista.

Nästa boot konfiguration kan ställas in från Linux med efibootmgr -n XXXX XXXX är artikelnumret från startlistan, för att ta reda på numret till din Linux-installation (s), bara använda efibootmgr utan alternativ (eller efibootmgr -v om du vill se alla förolämpningen detaljer): antalet kommer att vara något som 0001 eller 0002 i de flesta fall.

Denna “nästa start” alternativet skulle kunna omvandlas till en halvpermanent arbets runt genom att lägga till kommando efibootmgr till Linux startskript, så varje gång du startar Linux skulle återställa värdet så att det skulle starta Linux igen följande tiden. Jag sa inte att det var trevligt, eller elegant, eller ens söt, men fungerar, eftersom jag har provat det.

Slutligen är det sjunde alternativet “trick” standardstartprocessen genom att sätta Linux shim.efi (eller grubx64.efi om du inaktiverar Secure Boot) bild på den plats där Windows Boot Manager är normalt placerad.

På system som jag har försökt, är detta i EFI-uppstartspartitionen (typiskt / dev / sda2 på Linux, monteras som / boot / efi), under namnet /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi. Jag har haft viss framgång i att göra detta, men varnas att vissa system (speciellt HP Compaq) är så aggressiv om att kontrollera och återställa startstandardkonfigurationen UEFI som ibland de faktiskt kommer att märka att det inte är “original” bootmgfw.efi program insttalled, och de faktiskt kommer att gå och få en kopia av den ursprungliga och sätta den på plats igen, vilket ångra din smarta bedrägeri. Du kan förmodligen föreställa sig hur irriterande och frustrerande det är när detta händer …

Så där har ni det. Sju olika alternativ för att ställa upp flera uppstart med Windows 8 och Linux.

Jag antar att det finns andra som jag inte har tänkt på, eller att jag inte minnas just nu, men det är vad jag tror är den mest uppenbara.

Jag har provat alla dessa på en gång eller annan. Det enklaste och trevligaste är naturligtvis den första, bara installera och starta grub, om det fungerar på ditt system. Jag vet också en del människor som svär vid det andra alternativet, trycker du bara på Boot Select, och de tror att jag bara är att vara lat och envis genom att inte använda det.

Utöver dessa två, skulle det förmodligen ta mer engagemang, lärande och trial and error för att få andra som arbetar (vissa jag fortfarande inte har fått arbeta). Men i det långa loppet, om du är fast beslutna att dual-boot Linux och Windows, bör du kunna göra det.

6. Försök med en lösning

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

7. Trick standarduppstartsprocessen

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Vidare läsning