Qualcomm syftar comeback med Snapdragon 820

Eftersom det först meddelade Snapdragon 820 på Mobile World Congress tidigare i år, har chipmaker Qualcomm har paketeringen ut detaljerna i stegen. Det är en effektiv strategi för att stanna i nyheterna eftersom Snapdragon 810 har nått upp till förväntningarna och 820 väntas inte komma förrän i början av 2016. Med tiden har också gett oss en god uppfattning om vad som ser ut att bli en stark kom tillbaka.

De senaste nyheterna har att göra med Snapdragon 820 LTE-modem. Qualcomms konkurrensfördel har länge varit dess integration av de mest avancerade trådlösa radioapparater och 820 pinnar med denna playbook.

Chipet integrerade X12 LTE-modem är teoretiskt kan nedladdningshastigheter på upp till 600Mbps (kategori 12) och uppladdningshastigheter på 150Mbps (kategori 13). I jämförelse, Snapdragon 808 och 810 i den nyss meddelade Nexus 5X och 6P, respektive, har en X10 modem som toppar ut på 450Mbps / 50Mbps. IPhone 6s och Samsung Galaxy S6 båda är beroende av kategori 6 modem begränsade till 300Mbps / 50Mbps.

Qualcomm ökar datahastigheter med två tekniker: 3x Carrier Aggregation – vilket betyder att den kan slå ihop tre 20MHz förbindelser till en snabbare rör – och högre ordningens modulering. Fångsten är att för att nå dessa hastigheter en smartphone behöver ytterligare transceiver chip och det fungerar bara när du är nära en cellulär basstation som stöder denna avancerade modulationsschema. I praktiken är du sannolikt att se en halv gigabit eller mer mycket ofta, men sedan igen nätverksteknik faller alltid lite kort av deras annonserade hastigheter.

Med ett par extra antenner, Snapdragon 820 stödjer 4×4 MIMO (fyra dataströmmar) – ett annat sätt att öka LTE datahastighet – och det är den första mobila plattform för att stödja 802.11ac fleranvändar MIMO (via en separat WiFi combo chip) för att öka WiFi prestanda, förutsatt att du har en av de så kallade Wave 2 åtkomstpunkter som stöder den. Det är också Qualcomms första chip för att stödja LTE över olicensierad spektrum för att öka nedladdningshastigheter. Verizon planerar att distribuera LTE-U med början nästa år, men det är kontroversiellt eftersom det kan störa WiFi trafik under samma 5GHz spektrum, och andra aktörer väntar tills standarderna har retts ut. Slutligen finns det en separat chip som adderar 802.11ad, även känd som WiGig, som fungerar endast över korta distanser vid 60GHz, men är mycket snabb, vilket gör den väl lämpad för anslutning till externa monitorer eller dockningsstation.

Snapdragon 820 är Qualcomms första chip med en anpassad, 64-bitars CPU-kärna, kallad Kryo. Chipet är tillverkat på en avancerad 14nm process med FinFET-transistorer (troligen av Samsung, men GlobalFoundries är också en möjlighet) och quad-core processor är kapabel att nå hastigheter på 2.2GHz. Qualcomm säger att det kommer att leverera upp till dubbelt så CPU prestanda nuvarande Snapdragon 810, som använder fyra ARM Cortex-A57-kärnor och fyra A53 kärnor. Inte inklusive Intels Atom linje, bara två andra mobila processorer är allmänt tillgängliga på denna avancerade nod: Samsungs 14nm Exynos 7420 och Apple A9, som enligt färska demontering använder både Samsungs 14nm process och TSMCs 16 nm alternativ.

Qualcomm har inte sagt mycket om Adreno 530 grafik, förutom att det kommer att vara 40 procent snabbare än Snapdragon 810 s Adreno 430 GPU. Vi vet mer om den andra stora kärnan i Snapdragon 820, Hexagon DSP (Digital Signal Processor). Qualcomm ursprungligen DSP att driva sina cellulära modem, men med tiden dessa har tagit på andra specialiserade behandlingsuppgifter som de kan hantera mer effektivt än generella processorer. Snapdragon 820 innefattar tre typer av DSP: ett modem DSP med en single-core (fyra trådar) Hexagon 5xx, en låg effekt DSP med en enda kluster (två trådar) Hexagon 6xx som driver systemets “alltid-på” sensorer, och en Compute DSP baserad på den nya Hexagon 680.

Vid konferensen Hot Chips förra månaden, Qualcomms Lucian Condrescu talade om 680 nya Hexagon Vector Extensions (HVX) för bild- och videobearbetning, datorseende, augmented reality och VR headset. Förutom två skalära kluster – var och en med två trådar som körs på 500MHz för totalt 2GHz skalära prestanda – Hexagon 680 har två 1024-bitars bred vektorbehandlingsenheter för fast punkt aritmetik. Codrescu visade några Qualcomm testresultat indikerar att en Snapdragon 820 med HVX ger flera gånger bättre prestanda än en 32-bitars ARM quad-core CPU med ARM: s NEON SIMD instruktioner om bildbehandling och datorseende uppgifter. Den andra intressanta inslag i HVX enheter är att de kan avlyssna inkommande rådata från en enhet kamera och städa upp innan de passerar den på den nya Spectra bildprocessor för ytterligare behandling.

Den verkliga fördelen med att ha alla dessa olika kärnor i Snapdragon 820, enligt Qualcomm, kommer från heterogena bearbetning. Detta är ett annat sätt att säga att systemet är smart nog att räkna ut vilka kärnor kan slutföra en given uppgift i den snabbaste och mest effektiva sättet. Massor av andra stora företag arbetar med detta. MediaTek har sin CorePilot och AMD och andra har de heterogena Systems Architecture (HSA). Men Qualcomm hävdar att genom att utforma allt från grunden, kan det mer effektivt allokera uppgifter till Kryo processorer, Adreno GPU, Hexagon DSP och bild- och videobehandlingsblock. Intressant, även Qualcomm var en av de grundande medlemmarna i HSA, det finns ingenting om det och de verkar göra sin egen sak med Snapdragon 820 (nästa vecka ska jag vara på Linley Processor konferensen där vi ska höra mer om framsteg mot att använda HSA i verkliga produkter).

Qualcomm kommer att fortsätta att ha massor av konkurrens på den övre delen. MediaTek X20 med 10 CPU-kärnor (en kluster av Cortex-A72-kärnor och två kluster av fyra Cortex-A53 kärnor) är tänkt att visa upp i slutet av året, HiSilicon redan sjöfarten sin 16 nm Kirin 930 okta-kärna med snabbare versioner , den Kirin 940 och 950, på väg, och det finns rykten om att Samsung har utvecklat en egen kärna, med kodnamnet Mongoose, för nästa Exynos. Men det är svårt att se hur något av dessa företag – eller Intel, för den delen – kommer att kunna matcha en kombination av trådlös teknik och heterogen bearbetningsprestanda i Snapdragon 820 plattformen. Kanske är det därför det finns redan talar om att Samsung kommer att återgå till att använda Snapdragon i flera versioner av Galaxy S7. Tiden får utvisa om Snapdragon 820 levererar, men det ser verkligen stark på papper.

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker

Processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, processorer, Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys, hårdvara, AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen