PCLinuxOS Phoenix (Xfce) 2011-07 Släppt

I förra veckan medan jag var borta, den slutliga utgåvan av PCLinuxOS Phoenix Xfce upplagan 2011-07 gjordes tillgänglig. Detta är en annan i kategorin “Lätt Desktop”, tillsammans med tidigare utgivna PCLinuxOS LXDE 2011,6. De två viktigaste komponenterna i den här versionen är Linuxkärnan 2.6.38.8 och Xfce 4.8. Som vanligt med PCLinuxOS släpper ISO bild är kompatibel med UNetbootin, så omvandlar live-avbilden till ett USB-minne är enkelt. Starta och installera live-avbilden är densamma som för andra PCLinuxOS släpper – även inklusive samma irriterande bugg som den försöker att skapa en xorg.conf fil i farten och det blir skärmupplösningen fel på de flesta av mina netbooks – till exempel, 1024×768 på denna HP netbook, som bör vara 1366×768. Lösningen på det är enkelt nog, bara ta bort eller byta namn på filen /etc/X11/xorg.conf och starta om (X-servern är fullt kapabel att räkna ut resolutionen om sin egen, naturligtvis). När jag hade gjort det, fick jag denna standardskrivbord

Det är inte mycket annorlunda än en vanlig Gnome 2 desktop – topp- och bottenpaneler med ett rimligt val av snabbstart och status / info ikoner, några typiska skrivbordsikoner, och en rullgardinsmenyn för att få tillgång till allt annat. De specifika val av vad som ska ingå i en panel är ofta mycket personliga, men jag tycker att definitionen start av panelerna i denna fördelning passar mig ganska bra. För info / åtgärd har en avstängning / omstart-knappen, en tämligen bra klocka, nätverksansvarig, urklipp, mixer, CPU-användning bildskärm och Växla användare ikon. För snabbstartsikoner har Firefox, Control Center (inställningar), Synaptic, Thunar (filhanterare), Musmatta (redaktör) och en terminalemulator. Detta är första gången på mycket länge som jag har installerat en Linux-distribution och har inte lagt till eller tas bort något på panelerna som ett av de första stegen efter installation. Som vanligt med Xfce, kan du gå in panelinställningar och berätta det att auto-dölja topp- och bottenpaneler, så du återställa den maximala mängden användbart utrymme på skärmen. Dessutom var standardkonfigurationen inställd på att visa ikoner för flyttbara filsystem, som på grund av det sätt jag in mina datorer sedan översållad mitt skrivbord med ytterligare 15 ikoner, men det var också lätt att ta bort. Den ner sidan av detta är att det inte bara inte visar ikoner för de ytterligare partitioner på hårddisken, det också inte visar ikoner för några USB-enheter eller minnen som jag kopplar in. Suck.

Rullgardinsmenyn är också typiskt för den här typen av skrivbordet, både när det gäller innehåll och utseende / användning bör så erfarna Gnome användarna inte har några problem med det. Det visar att det finns ett bra urval av programvara som medföljer basen distribution, såsom Firefox 5.0, Thunderbird 3.1.11, och Libreoffice 3.4.1. För att spara utrymme på distribution har de faktiskt ingår endast Libreoffice manager, så de som verkligen behöver Libreoffice kan ladda ner och installera det på lätt, medan de som inte behöver det inte kommer att få det att äta upp stora piceces diskutrymme onödigt.

Dessa lätta distributioner i allmänhet inte bara har en mindre / snabbare Desktop Manager, men även förenklade versioner om gemensamma verktyg och tillämpningar. Jag har inte sagt mycket om dessa tidigare ser på lätta system, men eftersom jag är för närvarande siktning genom ett stort antal bilder, beslutade jag att titta på “Ristretto Photo Viewer” som medföljer denna distribution. Som förväntat, verkade det som en något reducerad version av Eye of Gnome bildvisare, med möjlighet att visa bilder i normala fönster eller helskärmsläge, zooma och rotera dem, och kör ett bildspel. Grund display ser ut så här

Naturligtvis med detta är en “lätt” bildvisning ansökan, fanns det vissa saker som saknas från det jämfört med de mest populära tittare. Till exempel, det gjorde jag inte se något sätt att få en överblick över alla bilder i en katalog, eller för att ändra i syfte att lista eller kompakt läge, men sedan igen filhanteraren kan göra alla dessa saker, så jag antar att är inte ett stort problem. Ristretto har förmågan att sortera efter namn eller datum, som jag anser vara mycket viktigt även inom betraktaren – föreställa sig att, i likhet med oss, du tar bilder på två eller flera kameror, när du visar dessa bilder är det mycket troligt att vill att de ska slås ihop och presenteras datum sekvens, snarare än att presentera alla bilder från en kamera och sedan den andra. Övergripande min uppfattning av Ristretto var att det skulle vara tillräckligt för användning under resan, om jag letade att offra funktionalitet för storlek och hastighet, men jag förmodligen inte skulle vara nöjd med det som min primära eller bara bildvisare. (Jag är lite kräsen i detta avseende ändå, dock, och jag faktiskt föredrar Gwenview till Eye of Gnome eller någon annan grundläggande betraktaren att jag har försökt) Detsamma gäller i stort sett alla de andra vanliga verktyg, de är tillräckliga för vad de gör, och om vad du vill är bra grundläggande funktionalitet utan alla extra funktioner, klockor och visselpipor (och tillhörande overhead) som tenderar att gro på nästan allt över tiden, då de är ganska bra.

Sammanfattningsvis vill jag säga att Phoenix är en mycket bra medlem av PCLinuxOS familjen. Liksom de andra det är byggt på en solid grund, är det en rullande frisättning så den hålls aktuell ganska bra, och det har en bra användargrupp om och när du behöver hjälp. Jag skulle placera den någonstans mellan hela PCLinuxOS KDE distributionen och LXDE distribution i både funktionalitet och lätt införande och användning.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows