Patentverket vill debatten om programvara

Den brittiska patentverket (UKPO) meddelade på fredagen att det kommer att hålla en serie offentliga seminarier över hela Storbritannien för att diskutera det föreslagna direktivet mjukvarupatent.

Verkstäderna kommer att undersöka definitionen av “tekniskt bidrag” för att avgöra om en viss mjukvarupatent bör beviljas. Detta är en viktig del av direktivet om datorrelaterade uppfinningar (CIID), som säger att programvaran kan patenteras om det kan visas att ett tekniskt bidrag.

Framtiden för detta direktiv är osäkert, efter det att Europaparlamentet begärde på onsdagen för en fullständig omskrivning. Storbritannien har varit mycket positiv till direktivet, till skillnad från andra EU-länder som Polen. Dessa offentliga verkstäder kan påverka Storbritanniens framtida patentpolitiken, enligt en UKPO talesman.

Det beror på resultatet av seminarierna – om, till exempel, visar de att det finns en viss konsensus det kommer att bli oerhört övertygande att göra ändringar [i politiken] “, sade talesmannen.” Men det är för tidigt att göra lovar att det kommer att bli en helt ny riktning – vi måste vänta och se vad verkstäderna producerar.

Peter Hayward, en divisionschef på UKPO, sade patentverket accepterar att mjukvaruindustrin är uppdelad på CIID. UKPO hoppas att detta möte kommer att hjälpa den att komma fram till en definition som håller båda sidor nöjda.

Motsatta åsikter om direktivet har uttryckts av olika delar av mjukvaruindustrin, och inte bara längs den traditionella uppdelningen mellan de stora och små företag “, säger Hayward.” Vi kommer att vara mycket intresserad av att se om en definition som är klart för programvara utvecklare kan hittas som fortsätter att göra det möjligt för patentsystemet för att skydda tekniska uppfinningar.

Vetenskap och innovation minister Lord Sainsbury överens om att mer diskussion behövdes kring frågan om tekniskt bidrag, i slutet av ett möte vid Institutionen Handels- och industri i december 2004. Till skillnad från mötet i december, som vissa antipatent förkämpar var inte inbjuden, kan alla programvaruutvecklare eller patent professionell delta i dessa workshops, enligt UKPO.

Frågan om tekniskt bidrag är en knepig. Den nuvarande definitionen i CIID har kritiserats som vaga, och motståndare till direktivet säger att det kommer att göra det möjligt för företag att patentera majoriteten av programvara. I oktober förra året, föreslog olika tyska politiker en ändring av definitionen så att programmet endast kan patenteras om den resulterar i en fysisk förändring och kan inte patenteras om det är enbart en affärsprocess, algoritm eller databehandlings aktivitet.

Att delta i workshops du måste registrera på UKPO plats med 18 februari. Workshops kommer att hållas under mars och april i Coventry, Bolton, Bristol, Belfast, Glasgow, London och Cardiff.

överenskommelse Brasilien och Storbritannien tecken tech innovation

Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen

Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan

Innovation, Brasilien och Storbritannien tecknar tech innovation, regeringen: Storbritannien, Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen, säkerhet, Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan, säkerhet, Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig

Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig