Återanvändning av offentliga data för att få lättare enligt nya EU-regler

Offentliga organ i EU måste göra de flesta av sina allmänt tillgängliga handlingar tillgängliga för kommersiella eller icke-kommersiella återanvändning, under en Open Data strategi som föreslagits av EU-kommissionen på måndag.

Flytten är tänkt att stimulera skapandet av nya företag som säljer smartphone appar och andra tjänster baserade på dessa uppgifter, som skulle kunna generera € 40 miljarder (£ 34 miljarder) a; år för ekonomin, sade kommissionen. Just nu, tillade, offentliga myndigheter, inte ger tillräckligt med information om vilka data som är tillgängliga, som, har data och på vilka villkor det kan återanvändas.

Kommissionen försöker också att övervinna de nuvarande systemen av, komplicerade tillståndsförfaranden och vad den ser som de dryga avgifter för återanvändning av data som innehas av regeringar, råd, hälsomyndigheter och liknande organ. Det kommer dock inte att tvinga organ för att frigöra uppgifter från den offentliga sektorn som skyddas av tredje part, upphovsrätt. Kulturinstitutioner och trafikhuvudmän kommer, också vara befriade från de nya bestämmelserna, som skulle se de uppgifter som gratis eller så nära som möjligt.

Vi skickar en stark signal till myndigheterna i dag. Dina uppgifter; är värd mer om du ger bort det, “digital agenda kommissionär Neelie, Kroes i ett uttalande.” Så börja släppa den nu använda detta; ram för att ansluta sig till andra smarta ledare som redan drar nytta, genom öppen uppgifter .

Skattebetalarna har redan betalat för den här informationen, det minsta vi kan, göra är att ge tillbaka till dem som vill använda den på nya sätt som hjälper, människor och skapa jobb och tillväxt “, tillade Kroes.

En framgångssaga noterats av kommissionen innebär Geolocation företag NAVX. När franska regulatorer infört en återanvändning, modell för bränsleprisdata i 2009 förvärvade NAVX en licens för, dess kommersiella återanvändning och använde den i GPS och smartphone apps.

Företaget har också “berikar” att offentliga uppgifter, sade kommissionen, genom att blanda den med information om bensinstationer som är befriade från, allmän rapportering, filtrera bort dubbla poster och, out-of-date information, och förbättra precisionen i , geo-lokalisering.

Kommissionen räknar med att när förslagen har rensat, olika nivåer av EU-tillstånd någon gång under 2013, kommer det att ta, en annan 18 månader för medlemsstaterna att införliva de nya reglerna, i den nationella lagstiftningen.

Under tiden kommer kommissionen själv att öppna en online, portal för alla sina egna tillgängliga data under våren 2012. “På sikt, kommer att fungera som en enda åtkomstpunkt för återanvändbara data från alla EU, institutioner, organ och byråer och nationella myndigheter “EU: s, verkställande organ och tillade att det investerade € 100m över 2011-2013, för att finansiera forskning om förbättrade uppgiftshantering teknik.

Thibaut Kleiner, en medlem av Kroes kabinett, sade i en teknisk, briefing att Europa var inte så långt framåt på återanvändning av offentliga data, som det borde vara. Till exempel ger den brittiska mer öppna, offentliga uppgifter än USA gör, men amerikanska reglerna innebär att det finns många fler program där bygger på sådana uppgifter, konstaterade han.

Ändå Kleiner sade Kroes konsulterat med brittiska kulturen, minister Ed Vaizey och regeringskansliet minister Francis Maude när, formulera Open Data Strategin. Han sade Storbritannien, som leds av regeringen, Office, oftast tar rätt strategi för öppna data, men det; landet fortfarande har problem att genomföra sådana strategier.

Storbritannien, som grundar sig på sedvanerätt, ibland har svårt, om införande av vissa saker. De måste ibland förhandla med några av, deras interna organ så att de gör det rätta “Kleiner sagt.” Dessa data, måste produceras ändå. Downing Street ser det som ett sätt att, kraftigt öka effektiviteten i den offentliga förvaltningen.

Innovation, Brasilien och Storbritannien tecknar tech innovation, regeringen: Storbritannien, Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen, säkerhet, Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan, säkerhet, Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig

Den komplicerade uppgiften att få återanvända offentliga data i Storbritannien, skulle förenklas något av EU: s nya strategi.

Det skulle bli en allmän regel att om ett offentligt organ kan, offentliggöra ett dokument som dokument måste göras tillgängliga för alla, typ av återanvändning, vare sig kommersiella eller icke-kommersiella. Den offentliga myndigheten inte, kunna ta ut något mer än marginalkostnaderna för att frigöra data,. Kommissionen förväntar sig att detta skulle leda till de flesta uppgifter som görs tillgängliga, gratis eller nästan gratis.

Uppgifterna måste ställas till förfogande i “vanligt förekommande, maskinläsbara format, för att säkerställa data kan effektivt återanvändas, sade kommissionen Kleiner förklarade att format såsom XLS och;. RTF skulle kvalificera sig.

Avgörande skulle det också finnas en presumtion om öppenhet för, uppgifter från den offentliga sektorn. Det skulle bli en rätt att återanvända, information till allmänheten, så länge det inte är undantagna.

Kommissionen har för avsikt att se över direktivet 2003 om vidareutnyttjande av, information från den offentliga sektorn till att omfatta de nya reglerna. Just nu, det; direktivet redan tvingar offentliga organ att vara öppen på återanvändning, villkor, undvika diskriminering mellan potentiella vidareutnyttjare, ta itu med, återanvända applikationer inom en tidshorisont, och undvika exklusiv återanvändning, arrangemang i alla utom exceptionella omständigheter.

Enligt strategin alla organ som omfattas av direktivet 2003, måste anta de föreslagna nya reglerna. Samtidigt, de, relativt minimiregler som redan finns i direktivet 2003 kommer att bli, utvidgas till kulturarvsinstitutioner såsom bibliotek -, även universitetsbibliotek – museer och arkiv, som är, för närvarande inte omfattas.

Dock kommer de kulturinstitutioner inte att anta reglerna i den nya Open Data Strategin. Enligt Kleiner, kommissionen ville ursprungligen sådan, institutioner också omfattas, men hamnade överens om att museer, till exempel, bör inte tvingas att avstå från vykort intäkterna med, ge bort högupplösta bilder av kulturföremål.

Det finns vissa typer av offentliga organ som inte omfattas av den, 2003 direktivet och kommer att förbli undantagna. Dessa inkluderar industriella eller, kommersiell organ som trafikhuvudmän och, utbildnings- och forskningsinstitutioner. Utföra kulturella, institutioner, såsom baletter och public service-företag kommer, förblir också undantagna, på grund av potentiella problem med intellektuella, äganderätt.

överenskommelse Brasilien och Storbritannien tecken tech innovation

Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen

Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan

Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig